KÜLFÖLD

Csak most közölték a szomorú hírt: elhunyt a legendás űrhajós

Az Űrrepülési Központ most jelentette be, hogy elhunyt a német űrhajós.
  • Szerző: Ripost

82 éves korában, szeptember 21-én elhunyt Sigmund Jähn, az első német űrhajós – írja a Space.com. A legendás űrhajós haláláról a Német Űrrepülési Központ (DLR) számolt be.

A kelet-német Jähnt 1976-ban választották ki, hogy részt vegyen a Szovjetunió Interkozmosz programjában, 1978-as missziója során 7 napot, 20 órát és 49 percet töltött az űrben. A Szaljut-6 űrállomáson társaival különböző kísérleteket hajtott végre.

Jähn könyvnyomtatónak tanult, majd 1955-ben csatlakozott az NDK Nemzeti Néphadseregének Légierejéhez. 1966-ban felvételt nyert a Moszkva közelében fekvő Gagarin Légi Akadémiára. Űrrepülése után visszatért Kelet-Németországba, ahol egy újonnan alapított űrközpontnál dolgozott tovább.

Németország egyesítése után fontos szerepet töltött be a DLR és az Európai Űrügynökség kapcsolatépítésében, és öt további német űrhajós felkészítéséhez is hozzájárult. Jähn 2002-ben vonult vissza, de később is mindent megtett a német űrrepülés népszerűsítéséért.

Erőfeszítéseiért a Szovjetunió Hőse és a Német Demokratikus Köztársaság Hőse kitüntetést is megkapta. 2001-ben róla nevezték el az 17737 jelű aszteroidát Sigmundjähnnak.