KÜLFÖLD

Cipruson is rekord közelben a migrációs válság

A ciprusi hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy 48 óra leforgása alatt négy, migránsokkal teli gumicsónak érte el a szigetország partjait. Összesen 123 libanoni és szíriai migráns utazott bennük.
  • Szerző: RIPOST

Görögország, Olaszország és Nagy-Britannia hatóságai egyaránt arról számoltak be az elmúlt hónapokban, hogy az előző pár évhez képest szokatlanul sok illegális bevándorló érkezik az országaik kikötőibe. Nagyon úgy tűnik, hogy ezen országok listája egy újabb taggal bővül, legutóbb ugyanis a ciprusi parti őrség kongatta meg a vészharangokat. Erre azután került sor, hogy 48 óra leforgása alatt, összesen 123, elsősorban szíriai és libanoni migráns érte el a szigetország partjait.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A ciprusi befogadó központ kapacitása elérte a határait.
Fotó: AFP

A négy csónak annak ellenére jutott el Ciprusig, hogy az európai uniós tagállam és Libanon között megállapodás született arról, hogy a csónakkal útnak induló bevándorlókat feltartóztatják.

Nicos Nouris ciprusi belügyminiszter azonnali kabinetülést hívott össze, hogy elemezni tudják a kialakult helyzetet. A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy az ország befogadó központjában nem maradt több szabad férőhely, ami azért is aggályos, mert a koronavírus-járvány megfékezése érdekében a lehető legkevesebben kellene hogy tartózkodjanak az ehhez hasonló intézményekben. A növekvő migrációs nyomás hatására, a ciprusi törvényhozás jóváhagyta azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amely arról szólt, hogy az illegális bevándorlóknak 75 napról 15 napra csökkent az idejük, hogy meg tudják fellebbezni az hatóságok által esetlegesen elutasított menedékkérelmüket.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?