KÜLFÖLD

Bizonyítékok kerültek elő: Izrael lázadókat támogat

Az amerikai Wallstreet Journal információi szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Izrael a szír elnökellenes felkelőket fegyverekkel és pénzzel is támogatja.
címkék:
  • Szerző: WM

Az amerikai lap arról ír, hogy már a szír háború kezdete óta tevékenyen részt vesz Izrael és Szaúd-Arábia is a kialakult konfliktusban. Állításuk szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy Izrael készpénzzel, fegyverekkel és gyógyszerekkel is ellátja a szír lázadókat, akiknek az a célja, hogy elüldözzék az ország elnökét, Bassár el-Aszadot. A The Wall Street Journalhoz került dokumentumokból az is kiderül, hogy az izraeli hadsereg folyamatos kapcsolatban áll a felkelőkkel. Egy neve elhallgatását kérő izraeli bennfentes azt is elmesélte a lapnak, hogy Izrael külön alapított egy olyan katonai haderőt, amely csak a szír ügyekbe avatkozik bele - írja az Epoch Times.

Erre állítólag külön költségvetést is biztosítottak.

Eddig csak annyit lehetett hivatalosan tudni, hogy Izrael mindössze orvosi segítséget nyújt a szír civileknek, de azt is csak a saját határain belül. Izrael az 1967-es háborúban megszállta a Golán-fennsíkot. 1973-ban a szíriek visszafoglalták a fennsík egy részét és Konajtira várost, ami a terület székhelyének számít. Szíria azonban nem mondott le a többi területről sem, és az ENSZ-hez fordult. A Biztonsági Tanács határozata alapján az izraelieknek ki kell vonulniuk a fennsík teljes területéről, és át kell adniuk a területet. A stratégiailag kulcsfontosságú terület azért vált ki közel harminc éve vitát, mivel onnan Izrael területét tűz alatt lehet tartani.

Izrael feltehetően abban bízik, hogy Aszad legyőzősével sikerülne megállapodásra jutni a terület ellenőrzéséről az ország új vezetésével.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?