KÜLFÖLD

Bezárt autóban hagyta a gyerekét a nagyváradi férfi, rendőrök léptek közbe

A verejtékben úszó, síró gyereket a járókelők vették észre.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Hétfőn délben az egyik nagyváradi barkácsáruház parkolójában egy kocsiban síró, verejtéktől úszó gyerekre lettek figyelmesek a járókelők. A felelős emberek nem hagyták magára az autóba zárt gyereket és a rendőrség segítségét kérték – írja a Szatmár.ro

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rendőrség a riasztás után rögtön az autóhoz sietett. Egy 3-4 év körüli, riadt szemmű, izzadt kisfiú ült a hátsó ülésen.

Az első ablak egy résnyire volt csak leengedve, de ez nem volt elég ahhoz, hogy szellőzőn az autó, az utastér teljesen felforrósodott.

Megtudtuk: a Bihar megyei rendőröknek sikerült ezen a kis résen keresztül kinyitni az autó első ajtaját, s anélkül szabadították ki az autóba zárt gyereket, hogy a járműben kárt tettek volna.

A riadt, síró kisfiú ruhájából facsarni lehetett a nedvességet, annyira izzadt a dögmeleg autóban. A rendőr vizet kért neki, majd az áruházi hangosbemondón keresztül értesítették a szülőket.

Rövid időn belül megjelent a parkolóban az apuka. Az őt számon kérő rendőröknek azt mondta, hogy a gyerek épp aludt, nem akarta felébreszteni, ezért inkább az autóban hagyta, de belátta, hogy hibázott.

A forró autóban hagyott gyerek nem csak azért van veszélyben, mert felügyelet nélkül hagyták. A tűző napon hagyott autó belseje gyorsan felmelegszik, mert az autó karosszériája hamar felhevül, 15–20 perc alatt akár 45 fokos száraz hőség is kialakulhat a zárt térben. A test nem tudja leadni a hőt, hőlappangás alakulhat ki. Egy napon álló autóban negyedóra alatt végbemehet ez a folyamat. Ráadásul a kisgyerekeknél gyorsan kialakulhat elektrolit- vagy szívritmuszavar is, ami végzetes lehet.

A szakemberek azt tanácsolják, ha autóban hagyott gyereket vagy kisállatot látunk, ne sétáljunk el a kocsi mellett. Ha nem sikerül megtalálni az autó tulajdonosát, értesítsük a rendőrséget. Ha azt látjuk, hogy a gyerek vagy az állat eszméletét veszítette és nem reagál kopogtatásra, szólításra, akkor törjük be az ablakot és hívjuk a mentőket.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?