KÜLFÖLD

Amerikai elnökválasztás: kerítést építenek a Fehér Ház köré a szélsőbaloldali vandálok miatt

A part-menti amerikai nagyvárosok rendfenntartó hatóságai arra készülnek, hogy szélsőbaloldali őrjöngés veszi kezdetét Trump választási győzelme esetén.

A washingtoni szövetségi hatóságok hátfőn kerítést emelnek a Fehér Ház köré, mivel félő, hogy Trump elnökválasztási győzelme esetén szélsőbaloldali antifasiszta, valamint radikális demokrata tüntetők ostrom alá veszik és megpróbálnak majd betörni az elnöki rezidenciára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A több méter magas fizikai akadály mellett 250 nemzeti gárdistát is a helyszínre vezényeltek, akiket csak a legvégső esetben vetnének be – írja a CNN.

Az óvintézkedésekkel a nyár közepén tapasztalt washingtoni zavargásokhoz hasonló eseményeknek szeretnék elejét venni a hatóságok. Június végén például egy föld alatti bunkerbe kellett menekíteni Doland J. Trump amerikai elnököt és feleségét, Melania Trump First Ladyt, miután a szélsőbaloldali csőcselék áttört egy rendőrség által felállított barikádot a Fehér ház főbejárata előtt.

Washington rendőrfőnöke, Peter Newsham egyébként október végén azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a november harmadikán esedékes választásokat követően valamilyen típusú polgári zavargásra kell számítani, függetlenül a voksolás eredményétől. A bejelentés hatására a fővárosi üzletek többsége felfüggesztette a működését és bedeszkázta a kirakatait.

A fővárosban több Trump-ellenes tömegtüntetést is bejelentett a választás napjára a Fekete Életek Számítanak (Black Lives Matter) nevű szélsőbaloldali mozgalom. Washington demokrata polgármestere, Muriel Bowser a közösségi oldalán mindenkit arra buzdított, hogy „éljen az első alkotmánykiegészítés adta jogával és menjen el tüntetni.” A nyilvánvalóan az elnök ellen hergelő bejegyzéshez a politikus hozzáfűzte: az erőszakot vagy a nyugtalanságot nem fogják tolerálni.

A part-menti, főleg demokrata vezetésű nagyvárosok többségében is a washingtonihoz hasonló zavargásokra számítanak a hatóságok és a bolttulajdonosok. New York híres bevásárlóutcája, az 5. sugárút jelenleg például úgy néz ki, mintha apokalipszisre vagy valamilyen természeti csapásra készülnének a helyiek. A bedeszkázott és körbekordonozott kirakatok látványa egyszerre szomorú és rémisztő.

És ezeket olvastad már?