KÜLFÖLD

Az ANTIFA és a Szürke Farkasok állnak a bécsi zavargások mögött

Több napon keresztül tartó zavargások voltak a múlt héten Bécsben. A nők elleni erőszak miatt tüntető kurd kisebbséget előbb a terrorszervezetként nyilvántartott Szürke Farkasok nevű török csoportosulás zavarta meg, a rendbontáshoz pedig később az ANTIFA emberei is csatlakoztak. Sebastian Kurz osztrák kancellár a zavargások miatt bekérette a török nagykövetet is.
  • Szerző: WM

Bécs főként bevándorlók lakta kerületében, Favoritenben a múlt héten több békés megmozdulást is bejelentettek kurd bevándorlók. Az eredetileg a nőket ért erőszak elleni tüntetések addig zajlottak a normális mederben, míg a demonstrálók közé nem keveredtek szélsőséges nézeteket valló török bevándorlók. A Szürke Farkasokhoz köthető emberek azonnal erőszakosan léptek fel a kurdok ellen. A feszültséget csak tovább gerjesztette, amikor az ANTIFA nevű szélsőbaloldali szervezet aktivistái is beszálltak a csatározásokba. A négy napon át tartó bécsi rendzavarást végül Sebastian Kurz osztrák kancellár is megelégelte, aki kijelentette:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

nem fogják megengedni, hogy a törökországi konfliktusok átterjedjenek Ausztriára, és az osztrák városok utcáin erőszakos cselekményekre kerüljön sor. A kancellár „zéró toleranciát” hirdetett az erőszak ellen, és elrendelte, hogy Bécs „neuralgikus” pontjain, valamint más városokban is erősítsék meg a rendőri jelenlétet. A tüntetések miatt több száz rendőr, a rendőrség WEGA elnevezésű különleges egysége és egy helikopter is napok óta készenlétben van.


Az osztrák kormány végül úgy döntött, hogy bekéreti Törökország bécsi nagykövetét, amire válaszul a török kormány is bekérette az osztrák nagykövetet. Ankara szerint ugyanis példátlan, hogy négy napon keresztül kurd tüntetések zajlana az osztrák fővárosban, és utána török származású fiatalokat diszkriminálnak.


A Szürke Farkasok mozgalma egyébként az 1980-as években az egyik legerősebb szélsőséges erő volt Törökországban. Legradikálisabb szárnya terrorszervezetként is működött, és többek között II. János Pál pápával is végezni akartak. Ausztria tavaly márciusban döntött úgy, hogy betiltják az országban a szervezet jelképeit.

Emlékezetes, hogy Vona Gáborról, a Jobbik korábbi elnökéről előkerült 2018-ban egy videófelvétel, amin szélsőséges török fiatalok a pártvezér beszéde után azt kiabálják: „Szürke Farkas Vona!”

És ezeket olvastad már?