KÜLFÖLD

Agyonverte a zsidó asszonyt a muszlim, de megúszhatja

Megúszhatja a börtönbüntetést a muszlim migráns, aki 2017-ben brutálisan agyonverte szomszédját, egy vallásos zsidó orvosnőt, majd kidobta a harmadik emeleti erkélyről.

A nyomozást felügyelő bírók addig gyártatták a pszichológusi szakvéleményeket, míg azt nem kapták, hogy a gyilkosság időpontjában nem volt beszámítható.

A gyilkos Kobili Traoré ellen már 22-szer nyomoztak, négyszer ült börtönben, az aktákban semmi jele pszichiátriai betegségnek.

Az, hogy Traoré elkerülheti a büntetést, hatalmas felháborodást váltott ki: a Le Figaróban 39 vezető értelmiségi, köztük Alain Finkielkraut és Pascal Bruckner nyílt levélben tiltakozott.

2017 áprilisában brutális kegyetlenséggel ölt meg egy muszlim férfi egy 65 éves zsidó orvosnőt párizsi lakásában.

A kegyetlen mészárlást a baloldali média és a balliberális értelmiség teljesen elhallgatta,

ez ellen tiltakozva 17 vezető francia értelmiségi felhívást tett közzé a Le Figaróban.

Most újabb felhívás jelent meg a Le Figaróban, ezúttal már 39 ismert és elismert értelmiségi aláírásával. A gyilkos, Kobili Traoré ugyanis – úgy néz ki – megmenekülhet a felelősségre vonás elől. 

27 éves Kobili Traoré 2017. április 3-ról 4-re virradó éjjel tört be orvos szomszédasszonyához, az erkélyen keresztül. A támadásról az egyik szomszéd hangfelvételt készített (segíteni nem mert, mert Traoré már ismert volt előttük kegyetlenségéről, és előtte őket is kínozta). A felvételen hallatszik, hogy a gyilkos többször is azt kiabálja, hogy „Allahu Akbar”, majd a Koránból üvöltözik részleteket. Miután brutálisan agyonverte a 65 éves orvosnőt, Sarah Halimit, kidobta a harmadik emeleti erkélyről.

Az ismert francia értelmiségiek felhívásukban kiemelik: Kobili Traoré 20 éven keresztül bántalmazta zsidó szomszédját, „sátánfajzatnak” szólította, és rendszeresen verte.

Az asszony rengeteg rendőrségi bejelentést tett, de soha nem történt semmi.

A nyomozás során a szomszédok egybehangzóan azt mondták, hogy Sarah Halimi és családja folyamatosan antiszemita támadásokat szenvedett Traorétól. A nyomozás során az is kiderült, hogy a gyilkosság előtt Traoré egy szalafista mecsetben imádkozott.

Traoré kezdettől fogva elismerte, hogy elkövette az emberölést. Miután beszállították a rendőrségre, ott váratlanul, minden előzmény nélkül őrjöngeni kezdett. Emiatt elmegyógyintézetbe vitték megfigyelésre. Ettől kezdve arra hivatkozott, hogy nem volt beszámítható állapotban.

11 hónap után, az ügyészség kitartó érvelése alapján végül a bíróság hajlandó volt súlyosbító körülményként figyelembe venni az antiszemitizmust mint indítékot. Ugyanakkor

egyik bíró sem volt hajlandó elrendelni a bűncselekmény rekonstrukcióját.

A bíró érvelése egészen meghökkentő volt: azt mondta, „humánus” akart lenni a gyilkos Traoréval szemben, meg akarta „attól védeni, hogy a szemle során ismét elveszítse beszámíthatóságát”.

Viszont pszichiátriai-pszichológiai szakértői eljárást elrendelt a bíró. Többet is.

Az első, 6 hónapig tartó igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálatot követően

egy ismert szakértő, Daniel Zagury azt a következtetést vonta le, hogy Traoré teljesen beszámítható volt.

Az elismert pszichiáter szerint a zsidógyűlölet annyira eluralkodott a muszlim férfin, hogy szemében Sarah Halimi maga lett a Sátán reinkarnációja, akit meg kell ölni.

Ekkor a bírók váratlanul új szakértői vizsgáIatot rendeltek el, annak ellenére, hogy ezt senki nem kérte (tehát Kobili Traoré ügyvédje sem).

Az új szakértők pedig egy meglepően rövid meghallgatás után arra jutottak, hogy Traoré nem volt beszámítható.

Mivel a második szakértői vizsgálat ellentmondott az elsőnek, a bírók egy harmadik szakértői vizsgálatot is elrendeltek. Ez idén márciusban született meg, és a második szakvéleményt erősítette meg, vagyis: Kobili Traoré elmezavarban szenvedett, ezért nem büntethető.

Ha Traorét a szakértői vélemény alapján elmegyógyintézetbe küldik, akkor megtörténhet, hogy egy idő után szabadlábra kerül. Ha ugyanis orvosai szerint javul az állapota és már nem „szenved elmezavarban”, akkor nem lesz orvosi oka annak, hogy benntartsák.

Néhány hónap múlva saját lábán kisétálhat az elmegyógyintézetből, és legfeljebb egy pszichiáterhez kell majd járnia. Erről pedig nem is értesülhet a közvélemény, mert a baloldali sajtó majd hallgat róla – vázolják a baljós jövőt az aláírók.

A drámai történet részletei itt olvashatók.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Hagyományos kókuszkocka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?