KÜLFÖLD

A svéd migrációs hivatal igazgatója szerint terroristákat és háborús bűnösöket véd a svéd kormány

Nagyon durva állításokat fogalmazott meg a bevándorlásért felelős svéd kormányügynökség főigazgatója.

Mikael Ribbenvik, a Svéd Migrációs Ügynökség (SMA) főigazgatója szerint a jelenleg hatályos svéd migrációs szabályok lehetővé teszik, hogy terroristák és a potenciális háborús bűnösök is menekültvédelemben részesüljenek – írja a svéd Expressen című lap internetes kiadása.

(Twitter)

Az igazságügyi minisztérium alá tartozó kormányügynökség igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás teljesen ésszerűtlen, hisz bárki számára lehetővé teszi, hogy Svédországban maradjon, még akkor is, ha a menedékkérelmét elutasították, vagy épp jogerősen kitoloncolták az országból.

„Engedni kéne, hogy a terroristák és a háborús bűnösök ugyanolyan feltételek mellett tartózkodjanak Svédországban, mint azok, akik valódi védelemre szorulnak? Erre a kérdésre egy határozott nemnek kellene a válasznak lennie. De a mai szabályok lényegében nem tesznek különbséget bevándorló és bevándorló között, mindenkire ugyanolyan feltételek vonatkoznak, és akár a háborús bűnösök is szabadon mozoghatnak az országban, vagy az EU-ban.” – fogalmazott Mikael Ribbenvik a svéd sajtónak.

A migrációs hivatal vezetője azt is elmondta, hogy már számtalan esetben értesítették a Svéd Biztonsági Rendőrséget (SAPO) arról, hogy kik azok a menedékkérők, akik veszélyt jelenthetnek. Pár különleges kivételtől eltekintve azonban, ezeket a bejelentéseket sorra elutasította rendfenntartó szerv, arra hivatkozva, hogy nincs elég bizonyíték a meggyanúsított személyek ellen. Ha valami különös oknál fogva, valakire mégis sikerült rábizonyítani, hogy terrorista, vagy épp háborús bűnös, akkor a vele szemben meghozott kitoloncolási eljárás lehetetlenült el a svéd törvények miatt.

„A migrációs hivatal által hozott deportálási határozatok ellenére az emberek többsége Svédországban marad. Ennek az az oka, hogy a határozatokat nem lehet végrehajtani, mert a hatályos jogszabályok értelmében senkit sem szabad olyan országba deportálni, ahol halálbüntetés, kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód fenyegeti. Azaz nagyjából senkit sem tudunk hazaküldeni, mert a felsoroltak közül legalább egy biztosan igaz az otthonára.” – fogalmazott Ribbenvik.

És ezeket olvastad már?