KÜLFÖLD

A nyugdíjasokat büntetik Svédországban a migránsok miatt

A svéd kormány kénytelen végiggondolni annak lehetőségét, hogy megemeljék a nyugdíjkorhatárt. Erre azért lenne szükség, mert a tömeges migráció miatt drasztikusan megnőttek az állam kiadásai.
  • Szerző: WM

A svéd pénzügyminiszter, Magdalena Andersson bejelentette, hogy a közeljövőben feltehetően emelni fogják a nyugdíjkorhatárt. A migrációs válság következtében ugyanis annyi új lakója lett Svédországban, hogy a szociális és egyéb juttatások drámai értékben megnőttek.

Egy friss jelentés szerint a tömeges bevándorlás és a születési ráta növekedése miatt a svéd lakosság száma gyorsabban nőtt idén bármely más eu-s tagállaménál - írja a breitbart.com.

Gazdasági elemzők egyöntetűen állítják, hogy a népességnövekedésből fakadó megnövekedett kiadásokat csak adóemeléssel vagy a nyugdíjkorhatár növelésével lehet kiigazítani. A probléma súlyosságát jól mutatja az állam nyakán élő bevándorlók aránya. Míg a svéd lakosság körében 3,9 százalékos volt a munkanélküliség, addig migrációs háttérrel rendelkezők körében ugyanez az adat 21,8 százalékos. Egy 2016-os jelentésből pedig az derül ki, hogy a svéd adófizetőknek éves szinten 48,3 milliárd fontjukba kerül az országot érintő migrációs válság.

Összehasonlításképpen ebből az összegből a következő 14 évben kilehetne fizetni a svéd állam katonai kiadásait. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?