KÜLFÖLD

A cambridge-i egyetem egyik professzora szerint a fehérek élete nem számít!

A rasszista megnyilatkozás miatt már több tízezren követelik a professzor kirúgását, de szankciók helyett az egyetem inkább a védelmére kelt.

A cambridge-i egyetemhez tartozó Churchill Főiskola angol karának egyik professzora, Dr Priyamvada Gopal a hét elején egy rövid bejegyzésben azt írta a Twitter-oldalán, hogy a „fehérek élete nem számít, mint fehér élet”írja az amerikai Breitbart.

A bejegyzés, amit a közösségi platform moderátorai gyűlöletbeszédnek nyilvánítottak és pár óra után töröltek, hatalmas botrányt okozott. Az 51 éves professzor számtalan fenyegető üzenetet kapott az elmúlt napokban és a Change.org nevű honlapon ismeretlenek egy internetes petíciót is indítottak a kirúgása érdekében. A kérvényt már több mint 20 ezren írták alá, amikor – egyelőre ismeretlen okok miatt – törölték azt a weboldalról.

A fehér emberek életét leminősítő bejegyzéssel kapcsolatban a cambridge-i egyetem két nap után foglalt állást egy rövid nyilatkozatban. A felsőoktatási intézmény azt írta hivatalos Twitter-oldalán, hogy ők a végsőkig „kiállnak az oktatóik szólásszabadsága mellett, és mélységesen elítélik a rasszista indíttatású fenyegetőzéseket.” Mint később kiderült, az egyetem nemhogy nem büntette meg Priyamvadat, hanem előléptették és professzorrá nevezték ki.

A szólásszabadságra történő hivatkozás egyébként meglehetősen álszent az egyetem részéről, ugyanis korábban több alkalommal sem engedték Jordan Peterson konzervatív véleményvezérnek, hogy előadást tartson a diákoknak, „radikális nézetei miatt”.

Dr Priyamvada Gopal pénteken azt mondta, hogy nem bánta meg a nagy port kavart Twitter-bejegyzését, sőt, továbbra is egyet ért a benne leírtakkal. Szerinte ugyanis nem konkréten a fehér emberek életét értékelte le, hanem csupán egy társadalmi struktúrát és a mögötte meghúzódó ideológiát minősítette a bejegyzésében.

Az egyetemi professzor esete egyébként különösen ellentmondásos annak tükrében, hogy Angliában a héten szó szerint meghurcoltak egy Jake Hepple nevű férfit, akinek a megbízásából egy repülőgép „a fehérek élete számít, Burnley” feliratú molinót húzta maga után a Burnley labdarúgóklub hétfő esti meccsének elején.

A rendőrség később megállapította, hogy Hepple nem követett el bűncselekményt a molinós akciójával, ennek ellenére kitiltották a csapat stadionjából, kirúgták a munkahelyéről, még a barátnőjét is kirúgták a munkahelyéről, a gép pilótájától pedig bevonták a reptér-használati engedélyét. Két internetes gyűjtés is indult a férfi támogatására, de mindkettőt letiltották.

„Szeretném megragadni az alkalmat, hogy az ég világon senkitől se kérjek bocsánatot! Úgy tűnik, most már rasszizmusnak számít kimondani, hogy a fehérek élete számít, egy nappal azután, hogy három fehér embert meggyilkoltak egy readingi parkban, de mind láttuk a tévében, hogy a feketék élete számít, miután meggyilkolták George Floydot. Micsoda őrült világban élünk” – fogalmazott az esettel kapcsolatban Hepple a közösségi oldalán.

És ezeket olvastad már?