KÜLFÖLD

A bevándorlóknak csupán 7%-a dolgozik Németországban

Az állam nagy pénzzel támogatja a bátor vállalkozásokat.
  • Szerző: SZM

A bevándorlóknak mindössze 7 százalékát sikerült munkába állítani Németországban – írta a Szövetségi Munkaügyi Hivatal (Bundesagentur für Arbeit) legfrissebb adatai alapján a Newobserveronline.com.

Ahhoz képest, hogy két éve még csak 54 főt vettek fel a legnagyobb német vállalatok, tavaly pedig “már” 7000 főről írt a német sajtó, ez a szám még így is meglepően magas. Igaz, a menekültáradatból dolgozni hajlandóknak a kormány egyfajta “képzési munkahelyet” ajánlott fel, illetve nem kevés pénzzel támogatja azokat a bátor vállalkozásokat, amelyek létrehoznak ilyeneket.

A “képzési munkahelyen” egyelőre betanítás folyik. Sokakat szoktatni kell az egy helyben végzett nyolcórás munkához és valahogy meg kell magyarázni nekik, hogy mit is kíván tőlük a vállalat.

Nem könnyű velük kommunikálni, mert – mint a berlini migrációs kutatóintézet igazgatója nemrég közölte – a migránsok 40%-a írástudatlan, azaz semmilyen iskolát nem végzett. A középiskolát végzettekről pedig már korábban megállapították, hogy csupán az európai oktatás 6. osztályának szintjén állnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?