KÜLFÖLD

A Bécsben abortuszra jelentkező nők fele bevándorló

264 nő részvételével anonim felmérést készítettek az osztrák fővárosban. Ebből kiderült, hogy a Bécsben abortuszra jelentkező nők majd' fele migráns. A szakemberek szerint ez amiatt van, hogy a bevándorlók nagy része nem részesül fiatal korában megfelelő szexuális felvilágosításban.
címkék:
  • Szerző: WM

Bécs teljes lakosságának 19 százalékát teszik ki a nem az országban született nők aránya. És körükben  2,5-szer több a nem kívánt terhesség, mint az Ausztriában született társaik esetében. Ezek az adatok derülnek ki a bécsi Gynmed-Ambulatorium nevű cég által készített anonim felmérés háttéranyagaiból. A körkérdésben 264 nő vett részt, és kiderült, hogy az abortuszra jelentkezők 47 százaléka bevándorló. Közülük a legtöbben az egykori Jugoszlávia területéről származnak, majd őket követik a törökök. A cég vezetőjét is meglepték az adatok, Christian Fiala ezért azt kéri, hogy a betegbiztosítók bocsássanak ki több nyelven szexuális felvilágosító anyagokat.

A szakértők szerint a szóban forgó nők olyan szigorúan vallásos vagy konzervatív családokból származnak, ahol tabuként kezelik a szexualitást. A szexuális védekezésről mit sem tudó fiatal nők így gyakrabban esnek teherbe, mint azok a társaik, akiknek már az iskolákban beszélnek arról. Lengyelország és Írország mellett Ausztria az egyik utolsó EU-ország, ahol az egészségbiztosító nem fedezi a fogamzásgátló tanácsadás költségeit.

A szakértők már évek óta kérik, hogy a fogamzásgátlók legyenek mindenki számára ingyenesen hozzáférhetőek az abortuszok számának csökkentése érdekében.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?