KÜLFÖLD

257 robbantás történt tavaly Svédországban

A svéd hatóságok 2019-ben 257 robbantásos bűncselekményt regisztráltak országszerte. A megdöbbentően magas szám ellenére azonban csak hét bírósági ítélet született ilyen ügyekben.
címkék:
  • Szerző: WM

A svéd bűnmegelőzési szervezet adataiból kiderül, hogy 2018-hoz képest tavaly 59 százalékkal több robbantás történt Svédországban. A 257 robbantásos bűncselekmény még a sokat látott szakembereket is megdöbbentette. A hatóságok tehetetlenségét jól mutatja az a tény, hogy tavaly összesen hét bírósági ítélet született robbanóanyag használata miatt. Szakemberek szerint azért ilyen alacsony az elkövetők elítélésének aránya, mert nagyon nehéz a bizonyítási folyamat. A tárgyi bizonyítékok ugyanis a robbantás során odavesznek.

257 robbantás történt tavaly Svédországban.
Fotó: Anders Wiklund / AFP

A leggyakoribb esetekben van egy megrendelő, aki egy konfliktust próbál meg robbantásos merénylettel megoldani. Ezt követően van egy ember, aki megépíti a bombát, majd egy harmadik, aki végrehajtja a merényletet. A szálak felgöngyölítése azonban szintén nem egyszerű, mivel a gyanúsítottak jobban félnek a megbízóik bosszújától, mint az igazságszolgáltatástól. Ezért szinte biztosra vehető, hogy az elkövetők nem köpik be egymást.

A rendőrség egyébként abból indul ki, hogy a bűnbandák nem azért robbantgatnak, hogy emberek életét oltsák ki, ezek – az esetek többségében – inkább figyelmeztető jelzések, vagy a megfélemlítést szolgálják. A tapasztalatok szerint a kézigránátos támadások a leggyakoribbak, mivel viszonylag olcsó és a bűnbandák tagjai könnyen hozzá is tudnak jutni.

címkék:
És ezeket olvastad már?