Létrehozva: 2021.03.04.

Nincs sok hátra: hamarosan kiderül, lesznek-e szigorítások a járványhelyzet kapcsán

A csütörtöki Kormányinfón jelentik majd be a kormány legfrissebb döntéseit.

Az előző hetekben jelentette be az országos tiszti főorvos, hogy Magyarországon is elkezdődött a koronavírus harmadik hulláma. Ezzel egy időben ugrásszerűen emelkedett meg a napi új fertőzöttek száma, mindez pedig amiatt következett be, hogy idehaza is megjelent a brit vírusmutáció.

Mindennek fényében Gulyás Gergely jelentette be még a hónap elején, hogy a kormány meghosszabbította a korlátozásokat március 15-ig.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón
MTI/Szigetváry Zsolt

Szerdán pedig már Müller Cecília arról beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy a szerdai kormányülésen derül majd ki, hogy kell-e további szigorításokat hozni a koronavírus-járvány miatt.

A már lezajlott kormányülésen meghozott döntésekkel kapcsolatban egyelőre még nem lehet semmi pontosat tudni, de pár óra múlva, a csütörtökön 11 órakor kezdődő Kormányinfó keretei között várhatóan bővebb tájékoztatást fognak adni.

A kérdés mindenkit foglalkoztat, hiszen már egy éve nehezíti meg az emberek sorsát a járványhelyzet. Sokan pedig már előzetesen azt pletykálják, hogy bizony szükségesek lesznek az újabb szigorítások.

Most érkezett: Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. A harmadik hullám nagyon erős. Gulyás Gergely értékelése szerint „ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna. Jól halad az oltás, de még így is súlyos a járványhelyzet; Itt a vírus harmadik hulláma Gulyás Gergely közölte, a harmadik hullám nagyon erős, erősebb, mint a második, ami sokkal erősebb volt, mint az első. A harmadik hullámban az az új, hogy rendelkezésre áll a vakcina és jól halad az oltás – mondta, úgy folytatva: biztosan állíthatják, hogy Magyarország jelenleg a harmadik Európában, de jövő héten már a legátoltottabb ország lesz az EU-ban. A miniszter szerint ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a vírus, különösen a vírusmutánsok terjedését megakadályozza. Elmondta, a brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad és a keleti vakcinákkal együtt sem tudják még ”a társadalmi védettséget„ a következő egy-két hétben kialakítani. Csak a kontaktusszámok radikális csökkentése vezethet eredményre – hangsúlyozta, jelezve: a szakértők az operatív törzzsel teljes összhangban javasolták a szigorú korlátozások bevezetését. A járványügyi szakemberek javaslatára döntött a kormány az újabb korlátozásokról A kormánydöntés okairól közölte, meghallgatták a matematikusokat, az orvosokat, a szakértőket, a virológusokat. ”A számok világosak„ – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet az elmúlt három nap romló járványadataira, különösen az elhunytak, az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévő betegek számára. Hozzátette: a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában. Ha most nem zárnának, csak később lehetne újraindítani az országot Gulyás Gergely értékelése szerint ”ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna„. Nemcsak azért kell zárni, hogy megvédjék az emberek életét, egészségét, hanem hogy mielőbb nyithassunk, mielőbb visszatérhessünk a normális élethez – fogalmazott. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza. Minden szolgáltatás szünetel Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá, megjegyezve: a részletszabályokról az operatív törzs pénteken dönt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A csernobili atomsugárzás ellenére sem törölték a május elsejei programokat a magyar kommunisták

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

life.hu

Tragédiába fulladt az esküvő: 80 vendéget szállítottak kórházba, sokukat eszméletlen állapotban

vg.hu

Adios: gyanús spanyol csomagokra csapott le a NAV Ferihegyen

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

travelo.hu

A világ egyik legszebb túrája a híres, két sziklafal közé szorult kőtömbre vezet

ripost.hu

Vasvári Vivien szívfacsaró üzenettel vallott szerelmet a férjének

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók