Létrehozva: 2024.04.28.

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

Édesítőszerekkel verik át a vásárlókat... Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) legújabb jelentése szerint továbbra is komoly problémát jelent a szándékos hamisítás.

Szerző MZ/X

Sok külföldi mézet édesítőszerekkel hamisítanak - már csak ezért is érdemes a megbízható, jó minőségű magyar mézet keresni... Az FDA ezúttal is több száz mézmintát vizsgált meg, amik 25 különböző országból származtak. Ezek jó részéről az derült ki, hogy hamisítványok. A most megbukott minták Mexikóból, Jemenből és a Dominikai Köztársaságból származtak. Hogyan hamisítják a mézet és mi segíthet a felismerni az eredetit?

Sweet,Honey,Jar,Surrounded,Spring,Acacia,Blossoms.,Honey,Flows,From, méz
Így verik át a mézvásárlókat a nyerészkedők! Fotó: Victoria Kondysenko / Shutterstock

Így hamisítják a mézet

A mézeket általában olcsó, nem jelölt édesítőanyagokkal, például nádból, kukoricából, rizsből vagy cukorrépából készült szirupokkal hamisítják. Ilyenkor a vásárlók gyengébb minőségű terméket kapnak magasabb áron, ráadásul ezek a mézek veszélyesek lehetnek bizonyos típusú ételallergiákban szenvedő fogyasztókra nézve is - figyelmeztet az FDA. Emellett hamisítják az eredetmegjelölést, vagyis eltitkolják, hogy az adott méz honnan származik, és az is sokszor előfordul, hogy a méz nem olyan fajtájú, mint ami a címkéjén szerepel. Létezik egy harmadik módszer is: egy úgynevezett gyantaszűréses technológiával (főleg Kínában), laborban állítanak elő mézet. Ennek eredményeként a méz az eredetinél világosabb, gyakorlatilag egy steril cukorszirup lesz, és hiányzik belőle a méz összes hasznos összetevője. Ezek a termékek valójában már nem mézek, hanem mesterségesen előállított szirupok. Sajnos sok helyen lehet ilyet is kapni méz feliratú üvegekben.

Az EU harcol a mézhamisítók ellen

Az Európai Parlament új élelmiszercímkézési szabályokat fogadott el a mézhamisítás elleni küzdelem részeként: ezentúl a mézcímkéken százalékosan jelölni kell legalább a 4 legfontosabb származási országot, bizonyos esetekben pedig az összeset. Emellett fokozzák a határellenőrzést is a hamisított mézek kiszűrése érdekében. Mivel aggodalomra ad okot az is, hogy egyes termelők cukrot adnak a méztermékekhez, az EU javítani akarja az ellenőrzéseket és kimutatási módszereket. Egy nyomon követési rendszert is bevezet, amely képes lesz visszavezetni a mézet egy adott méhészig vagy importőrig - olvasható az Európai Parlament weboldalán.

Hazánk évek óta kampányolt a jelölési szabályok szigorításáért

Magyarország már hosszú évek óta szorgalmazza a mézről szóló irányelv módosítását. A kétes eredetű és minőségű, főként harmadik országokból származó keverékek ugyanis komoly veszélyt jelentenek az európai méhészekre, ráadásul jelentősen rontják a mézek iránti fogyasztói bizalmat is.

Hogyan ismerhető fel a valódi méz?

A hamisított méz cseppfolyósabb, a valódi méz cseppje nehezen folyik, jellegzetesen nyúlik;

  • a hamisított mézek általában világosak;
  • a hamisított méz jellegtelen, inkább cukor mint méz ízű;
  • a hamisított méz soha nem kristályosodik be;
  • vízbe kerülve a hamis méz gyorsan feloldódik, az igazi leülepszik az aljára és nehéz összekeverni;
  • a hamis méz nagyon olcsó.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek