INSIDER

Müller Cecília: „A harmadik hullám elkezdődött”

Február 18-én is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs. Íme a legfrissebb járványügyi intézkedések.
  • Szerző: Ripost

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes nyitotta meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Közölte: 182 személy szegte meg a kötelező maszkviselés szabályát az elmúlt 24 órában. Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vendéglátó helyet zártak be ideiglenesen szabályszegés miatt. 331-en szegték meg szerdán a kijárási korlátozást.

8551 hatósági házi karantént ellenőriztek a rendőrök, és jelenleg 2306-an használják a mobil applikációt.

Müller Cecília az Operatív Törzs sajátótájékoztatóján

Müller Cecília az Operatív Törzs sajátótájékoztatóján

Müller Cecília országos tisztifőorvos „hanyatló adatokról” számolt be. 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő. 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelte Magyarországon már 5 vakcinával oltanak. Továbbra is vizsgálják a kínai Sinopharm vakcina beadhatóságát a NNK központjában. Ehhez az oltóanyaghoz is megérkezett a teljes dokumentáció. A kínai vakcina hasonló az influenza-elleni oltáshoz, mivel elölt vírust tartalmaz. Oltásra kész adagokban érkezik.

Első körben a legelesettebbeket oltották és jelenleg is oltják. Minden oltóanyag esetében van olyan csoport, akik számára különösen hatásos, és e szerint csoportosítják. A háziorvosok épp ezért kiválaszthatják a magas kockázatú betegeket!

Továbbra is kérnek minden lakost, hogy jelentkezzenek az oltásra. Az oltási tervnek megfelelően, de betartva a vakcina alkalmazási lehetőségeit, mindenki megkapja az oltásokat.

Csütörtökön újabb 83 ezer adag AstraZeneca érkezik. Ez több mint 41 ezer lakos oltására lesz elegendő.

Ismét munkába állnak a tesztelőbuszok, mivel megnövekedett az esetek száma. Ezeket a kihelyezett pontokon azok vehetik igénybe, akiket a háziorvos tesztelésre írt ki.

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- Csak elméleti jelentősége van, mikortól lehet harmadik hullámról beszélni, de összességében a harmadik hullám már zajlik.

- Az oltás utáni erősebb reakciókat kell csak jelenteni a háziorvosnak.

- Az egynapos ellátásban nem kell fizetni a kötelező PCR-vizsgálatért.

- Magyarországon egyelőre a brit mutáns van jelen. A jövő héten lesznek adatok arról, hogy vannak-e más mutánsok is.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 182 ember ellen intézkedtek a rendőrök szerdán – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: szerdán 138-an szegték meg a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 23 embert figyelmeztettek, 57-en kaptak helyszíni bírságot, 58 szabálysértőt feljelentettek.
Hozzátette: szabálytalan maszkviselés miatt szerdán tömegközlekedési eszközökön, azok megálló- és várakozóhelyein 27, üzletekben, bevásárlóközpontokban 17 ember ellen intézkedtek a rendőrök.
A maszkviselési szabályok megszegése miatt 25 383-szor intézkedtek eddig a rendőrök – ismertette.
A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 828 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 614 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.
Szerdán egy kisvárdai vendéglátóhely 6 hónapra történő ideiglenes bezárásáról döntött a rendőrség, ezzel már 46-ra nőtt azoknak a vendéglátóhelyeknek a száma, amelyeket a rendőrség a január 30-ától hatályos új, szigorúbb szabályok be nem tartása miatt sújtanak ezzel az intézkedéssel. Az alkalmazotton kívül négyen voltak a vendéglátóhelyen és éppen szeszes italt fogyasztottak, amikor a rendőrség ellenőrzést tartott.
Közölte: a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 331 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 39 341 emberrel szemben intézkedtek országszerte e szabályok megszegése miatt.
Az elmúlt napon is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 63 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 12 015-ször intézkedtek.
Az elmúlt napon 8551 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Szerdán 4219 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 22 893-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2306-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.
A határátkelőknél jó ütemben lehet áthaladni, de a teherforgalomban Röszkénél kétórás várakozásra kell számítani az országba belépéskor.
A járvánnyal összefüggésben tavaly március óta 531 bűncselekmény miatt indult eljárás, eddig összesen 103 gyanúsítottat hallgattak ki – mondta el az alezredes.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?