POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.02.

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

Európában a háborús veszély egyre fokozódik.

Ha atomháború lesz, akkor abba mindenki belehal és minden elpusztul – fogalmazott Szijjártó Péter annak kapcsán, hogy Európában a háborús veszély egyre fokozódik. Nyugati vezetők már hetek óta arról beszélnek, hogy növelni kell Ukrajna katonai támogatását, Lengyelország pedig kész atomfegyvereket is befogadni. Magyarország álláspontja változatlan: mielőbb be kell fejezni a harcokat és el kell kezdeni a béketárgyalásokat.

Patriot rendszerekre van szükségünk, a lehető leghamarabb” – mondta vasárnap egy videóüzenetben Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök emellett felszólította a nemzetközi közösséget, hogy további légvédelmi rendszereket és fegyvereket küldjenek Ukrajnába. „Pontosan olyan mennyiségre és tartalomra számítunk, ami Ukrajna érdekében megváltoztathatja a harctéren kialakult helyzetet”– fogalmazott Zeleszkij.

Hétfőn az ukrán elnök és a NATO főtitkára baráti öleléssel üdvözölték egymást Kijevben.

Megbeszélésük után Jens Stoltenberg kritikát fogalmazott meg az európai országokkal szemben.

Az európai szövetségesek nem szállították le azt a lőszert, amit ígértek” – jelentette ki Stoltenberg, majd megígérte: nőni fognak az országba irányuló fegyverszállítások. A főtitkár ezután azt mondta:

a nyugati országoknak alá kell rendelniük saját érdekeiket Ukrajna igényeinek.

„Ha a szövetségesek azzal a választással szembesülnek, hogy a saját üres készleteiket töltsék fel, megfelelve a NATO elvárásainak, vagy Ukrajnát segítsék, akkor az ukránok támogatásának kell elsőbbséget élveznie” – magyarázta Stoltenberg, majd hozzátette: Ukrajna megkapja a Patriot rakétákat is.

Ezek már egyébként meg is érkeztek Lengyelországba, az ukrán határ közelébe. A napokban az is felmerült, hogy onnan látnák ukrajna nyugati részének légvédelmét, így adott esetben az is célpont lehetne az oroszok számára.

Az M1 Lengyelországban forgató stábja több Patriot rakétarendszert is látott egy ukrán határhoz közeli légibázison.

Tudósítónk arról számolt be, hogy hatalmas a feszültség a térségben, az M1 stábját többször amerikai katonák állították meg.

Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén” – mondta a lengyel elnök hétvégén egy interjúban. Andrzej Duda Úgy fogalmazott: ha arról döntenek a szövetségesek, hogy a NATO keleti szárnyának biztonságát atomfegyverek telepítésével erősítik meg, akkor Varsó készen áll rá.

Bár szakértők folyamatosan hangsúlyozzák, hogy ez a kofliktus kiterjedésével járna, Emmanuel Macron is szinte hetente tesz háborús nyilatkozatot. Korábban azt vetette fel, hogy nyugati katonák mehetnének Ukrajnába. A minap pedig arról beszlélt: nukleáris fegyvereket is magába foglaló európai védelmi politikáról nyitna vitát; szerinte csak egy megfelelő atomarzenállal lehet elrettenteni Oroszországot egy esetleges, Európát sújtó csapástól.

Tegyük világossá, hogyha atomháború lesz, akkor minden és mindenki elveszik. Józan eszű ember nem akarhat atomháborút” – hangsúlyozta a külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban. Szijjártó Péter hozzátette:

A nyugat-európai háborús őrület újabb dimenzióba lépett, és atomháborús őrületté alakult át.

A külügyminiszter szerint ennek megfékezése érdekében minél előbb le kell zárni az ukrajnai háborút, ehhez pedig egy nagy lépést jelenthet az európai parlamenti választás.

Minél előbb fegyverszünetet kell kötni, és minél előbb asztalhoz kell ültetni béketárgyalásokra a háborúzó feleket. Ehhez egy nagy lépést tehetünk június 9-én az európai parlamenti választásokon,  mert hogyha az emberek békepárti politikusokra szavaznak, akkor meg tudják menteni Európát” – közölte Szijjártó Péter, majd hozzátette: egyre inkább úgy tűnik, hogyha az

Ukrajnában zajló háború tovább terjed, és harmadik világháborúvá alakul, akkor az egy atomháború lesz.

Mielőbb le kell zárni az ukrajnai fegyveres konfliktust az atomháborús őrület megelőzése érdekében, és ehhez a békepárti erők előretörésére lenne szükség az európai parlamenti (EP-) választáson – jelentette ki ugyancsak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető arról számolt be, hogy az emberiség a veszélyek korát éli, az ukrajnai háború negatív hatásait az egész világ nyögi, márpedig a csatatéren nincsen megoldás, csupán halottak és pusztítás, a rendezéshez fegyverszünetre és béketárgyalásra lenne szükség, különösen most, hogy a háború egyre veszélyesebbé válik.

„Veszélyesebb lesz az öldöklés és a pusztítás mértékének növekedése miatt, veszélyesebb lesz az egyre több fegyverszállítmány miatt, és veszélyesebb lesz, ugyanis az európai politikusok egy jelentős része folyamatosan lovalja bele magát a háborús őrületbe, egészen addig, hogy most már egy atomháborús őrület is megjelent az európai politikai diskurzusban” – hangsúlyozta.

„Emlékezzünk, a háború kezdete után a nyugat-európai politikusok arról beszéltek, hogy csak sisakokat meg paplanokat szállítanak az ukrán hadseregnek, aztán jöttek a fegyverek, aztán jöttek a tankok, aztán jöttek a légvédelmi rakéták, aztán jöttek a harci repülőgépek, egészen odáig, hogy a francia elnök már szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről fantáziál” – sorolta.

„Sajnos mostanra ez a nyugat-európai háborús őrület újabb dimenzióba lépett, s egyfajta atomháborús őrületté alakult át. Hallhattuk már a francia elnököt, de hallhattuk a lengyel elnököt is megnyilatkozni az atomháború esetleges lehetősége kapcsán” – emelte ki.

Szijjártó Péter ennek kapcsán pedig arra figyelmeztetett, hogy atomháború esetén minden és mindenki elveszik, amit józan ésszel senki nem akarhat, márpedig szavai szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy ha az ukrajnai konfliktus továbbterjed, harmadik világháborúvá eszkalálódik, akkor az atomháború lehet.

„Ne felejtsük el, hogy sisakok küldésétől atomháborús őrületig jutottunk el gyakorlatilag két éven belül. Mindez azt mutatja, hogy az atomháborús őrület megelőzése érdekében, annak érdekében, hogy véget vessünk ennek az atomháborús őrületnek, minél előbb le kell zárni az ukrajnai háborút” – mondta.

„Minél előbb fegyverszünetet kell kötni, s minél előbb asztalhoz kell ültetni béketárgyalásra a háborúzó feleket. Ehhez egy nagy lépést tehetünk majd június 9-én az európai parlamenti választásokon, ahol ha az emberek békepárti politikusokra szavaznak, akkor meg tudják menteni Európát, meg tudják menteni a világot ettől az atomháborús őrülettől” – jelentette ki.

„Magyarországon is minden eddiginél fontosabb talán, hogy az emberek a szavazóurnákhoz járuljanak, és ne felejtsék el, hogy a béke színe a narancs, a béke neve a Fidesz, és a Fideszre való szavazással lehet az atomháborús őrületnek véget vetni” – fogalmazott.

origo.hu

Az atomháborúra készülnek: Vlagyimir Putyin drámai látogatást tett

ripost.hu

Kiderült Marco Rossi félelmetes elgondolása: vadállatként készül a válogatott a németek ellen

life.hu

Sarolta hercegnő Diana ruhájában tündökölt Katalin hercegné mellett

vg.hu

Bejött a kínai válaszcsapás: a spanyolok már inkább kimaradnának a kereskedelmi háborúból

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

magyarnemzet.hu

Őrjöngenek a dühtől a németek a magyarok elleni bíróküldés miatt

ripost.hu

Az ég is egymásnak teremtette őket: ez a négy csillagjegy tökéletesen passzol egymáshoz

mindmegette.hu

Végleg elbúcsúzhatunk az egyik kedvenc csokinktól, ugyanis bezár a édességgyár

ripost.hu

Tápai Szabinát otthonában érte baleset, hihetetlen dolog történt

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

700 ezer orosz katona az ukrán fronton

POLITIK

Több orosz gáz érkezik Európába, mint amerikai

POLITIK

Több ország nem írta alá a svájci békedokumentumot Ukrajnáról

POLITIK

Putyin komoly segítséget ígért Észak Koreának