INSIDER

Nem kertelt Rusvai Mikós, ezt mondta a koronavírus miatti esetleges újraoltásról

Rusvai Miklós számos felvetődött kérdést tisztázott a koronavírussal, az újraoltással és a delta-variánssal kapcsolatosan.
  • Szerző: ripost

Rusvai Miklós szerint Magyarországon nem valószínű, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást az újabban megjelent delta-variáns miatt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rusvai Miklós

Rusvai Miklós az újraoltásról beszélt
Fotó: Tv2

A szakember elmondta, az indiai mutáns ugyanaz, mint a delta variáns, csupán átnevezték, mert az indiai kormány tiltakozott, hogy róluk nevezték el az új mutánst. Így lett például a brit mutánsból alfa variáns.

„A vakcina jól véd, viszont a hatékonyság egyes mutánsok esetében valamennyire csökken. Például ha azt mondjuk, hogy a Pfizer 92 százalékban véd az alfa variáns ellen, akkor a delta ellen 85 százalékban. Ez azt jelenti, hogy 100 beoltottból nem hal meg senki, ha elkapja a delta vírust, de 15-en megbetegszenek közülük. Persze, az oltástól eltelt idő, és egyedi tényezők is befolyásolják az immunitást” – fogalmazott Rusvai Miklós, aki azt is elmondta, szerinte lesz-e szükség újraoltásra.

„Én úgy számolom, hogy körülbelül egy év után mindenképpen szükség lesz újraoltásra” – osztotta meg a véleményét a virológus a Blikkkel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?