INSIDER

Készül a magyar oltás: ezt lehet róla tudni

Az operatív törzs megtartotta csütörtöki sajtótájékoztatóját. A friss információkat közölték.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs megtartotta csütörtöki tájékoztatóját, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy már több mint 1,4 millió embert oltottak be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A járványügyi adatok alapján mindennap csúcsokat döntünk


- tette hozzá.

Fotó: M1

Több olyan mutáns vírusvariáns van, amit a hagyományos PCR-tesztek nem tudnak kimutatni, ám Magyarországon a tesztek háromféle antigént tudnak kimutatni, így nálunk bármelyik vírustörzset azonosítani lehet.

Müller Cecília mindenkit arra kért, hogyha nincsen halaszthatatlan dolga, akkor azt helyezze későbbre. Látszik, hogy nehéz hetek állnak előttünk – tette hozzá. Mint mondta, még messze nincs itt a nyitás ideje.

A mostani szakaszban sokkal inkább terjed ez a vírus, ha maszk nélkül tartózkodik valaki egy teremben, akkor egy fertőzőképes személy 15 perc alatt át tudja adni a betegséget – ismertette a szakember.

Újabb oltóanyag érkezett

„54 ezer Modern vakcina érkezett csütörtökön, és 21 600 AstraZeneca vakcina. Az utóbbi esetében 74 ezernek kellett volna„ – mondta Müller Cecília. Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban hiánycikk az oltás.

A háziorvosoknak egy ampulla AstraZeneca-vakcinát tudnak adni, ami 10 fő beoltására elegendő, és az oltópontokra átlagban 44 főt tudnak elküldeni.

Magyar oltás

A magyar oltóanyag-fejlesztés is zajlik – mondta az országos tisztifőorvos.

„Ennek az lesz a nagy előnye, hogy a hazánkban izolált törzseket dolgozzák fel, így pont ugyanolyan hatásos lesz, mint az itt lévő vakcinák. Most a pre-klinikai vizsgálatok zajlanak” - ismertette Müller Cecília. Mint mondta, folyamatosan értékelik az eredményeket, és majd jöhetnek a klinikai vizsgálatok is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?