INSIDER

Tovább nő az oltási kedv, a keleti vakcinák egyre népszerűbbek!

Már több mint a magyarok kétharmada (69 százalék), tehát öt és fél millió ember tervezi beoltatni magát, közülük többeket már be is oltottak.
  • Szerző: ripost

Jelentősen megnőtt Magyarországon az oltási kedv. Az emelkedés év eleje óta tapasztalható: 2020 decembere óta megduplázódott azok aránya, akik tervezik beadatni maguknak a vakcinát, vagy már esetleg be is vannak oltva.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez az arány jelenleg 69 százalék, tavaly decemberben 35 százalék volt.

Rohamosan megnőtt az oltási kedv Magyarországon

Rohamosan megnőtt az oltási kedv Magyarországon
Fotó: nézőpont intézet

Továbbra is az idősebbek és a nagyobb településen élők körében a legmagasabb az oltakozási kedv, de szinte minden vizsgált csoport esetében növekedés volt tapasztalható.

Ez nem meglepő, hiszen már több mint másfél millióan megkapták az oltást Magyarországon komolyabb mellékhatások nélkül, így a közvetlen hozzátartozók és az ismerősök pozitív tapasztalatai tovább növelik a bizalmat a vakcinában – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

De vajon mely vakcinák a legnépszerűbbek?

A felmérés szerint a Pfizer vakcinája vezet a magyarok körében: 61 százalék beadatná magának azt, sőt 6 százalék csak ezt az oltóanyagot fogadná el.

Legkevésbé az AstraZeneca népszerű a magyarok körében 37 százaléknyian oltakoznának vele és mindössze 1 százaléknyian választanák kizárólag az angol-svéd terméket.

A keleti vakcinák népszerűbbek az AstraZenecánál, mind a kínai Sinopharm, mind pedig az orosz Sputnik V oltóanyagot a megkérdezettek fele beadatná (50, illetve 48 százalék).

Komoly törzsbázisa is van a két vakcinának, a kínai esetében 5 százaléknyian, az orosz esetében pedig 3 százaléknyian mondták azt, hogy csak ezzel oltakoznának. A Moderna termékét is nagyságrendileg annyian választanák, mint a két keleti oltóanyagot (53 százalék).

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?