KÜLFÖLD

Mennyire veszélyes? Minden, amit tudni kell az AstraZeneca-vakcináról

Fél Európa úgy döntött az elmúlt napokban, hogy szünetelteti az oltást az AstraZeneca oltásával, mivel pár embernél súlyos vérrögképződés jelentkezett. A gyártó és több szakember is azt állítja, hogy nincs összefüggés az esetek között. A Ripost utánajárt, mennyire veszélyes valójában a brit-svéd gyógyszercég terméke.
  • Szerző: WM

Németország az egyik legutóbbi ország, amely bejelentette, hogy felfüggesztik az AstraZenecával való oltást. Erre azután került sor, hogy a brit-svéd vakcinát megkapók közül hét ember fordult trombózissal orvoshoz, három közülük bele is halt a súlyos tünetekbe. A több mint 80 milliós lakossal rendelkező Németországban eddig több mint 1,7 millió embert oltottak be AstraZenecával. Az ellentmondások kapcsán a utánajárt, hogy valójában mennyire veszélyes a vakcina.

Mennyire veszélyes az agyban kialakuló trombózis?

A koponyaűri sinusok trombózisa ritka, ám életveszélyes állapot. Ekkor az agy valamely sinus-ában alakul ki vérrög, ami egyrészt elzárhatja a véráramlás útját, másrészt agyi ödémához vezet, egyre növekvő koponyaűri nyomást eredményezve. Az esetek 10 százalékában a betegeknek hosszútávú következményekkel kell számolnia, másik 10 százalékban pedig halál is végződhet az agyban kialakuló trombózis.

Eddig több mint 17 millió embert oltottak be AstraZenecával világszerte.

Mekkora az esély az agyban kialakuló trombózisnak?

A legolvasottabb német napilap, a Bild arról ír, hogy egymillió lakosra levetítve évente 3-4 ember esetben regisztrálnak agyi trombózisos esetet. A legtöbbször a nőket érinti a betegség. Az AstraZeneca március 8-án közzétett hivatalos jelentésében arról számolnak be, hogy az oltást követően 15 mélyvénás és 22 tűdőembóliás betegről szereztek tudomást. Eddig összesen 17 millió embert oltottak be világszerte ezzel a vakcinával.

Mennyire veszélyes más gyógyszerekkel összevetve?

Annak az esélye, hogy valaki az AstraZeneca oltást követően agyban képződő trombózist kap jelenleg 0,0004 százalék. Ezzel ellentétben bizonyos fogamzásgátló tablettáknál az agyi trombózis esélye 0,09 százalék.

Milyen jelekre figyeljek az oltást követően?

A szakemberek azt állítják, hogy a szűnni nem akaró fejfájás és a bőrön megjelenő pontszerű bevérzések lehetnek az elsődleges tünetek. Az orvosi javaslat szerint azonnal szakemberhez kell fordulni, ha az oltást követő negyedik napon sem enyhülnek a tünetek.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?