Létrehozva: 2020.10.01.

Kormányinfó: egy hónappal meghosszabították a határzárat

Október 1-jén, csütörtökön újabb kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A csütörtöki kormányinfón a koronavírus második hullámáról hallhattunk tájékoztatást. Magyarország a védekezés tekintettében a középmezőnyben van Európában, szerencsére a megbetegedések számának növekedése jelenleg stagnál.

Az emberi élet védelméhez a feltételek adottak. A reprodukció rátát 1 alá kell szorítani, ehhez a meghozott szabályokat be kell tartani.

Ezért a kormány úgy döntött, a határzárat egy hónappal meghosszabbítja! A látogatási tilalmat fenntartják, emellett az iskolai lázmérés elindult.

Fotó: MTI

A kormány célja, hogy az ország működőképes maradjon. A legfontosabb a foglalkoztatottság. A munkahelyvédelem a fő cél, eddig 1,4 millió munkahely megvédéséhez járult hozzá az állam. A magyar gazdaság idén csökkenni fog, de az uniós átlagnál kisebb lesz ez a csökkenés.

„Fenn kell tartania az ország működőképességet” - jelentette ki Gulyás Gergely, majd hozzátette: a kormány tartotta az ígéretét, hogy annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus elpusztított.

Hozzátették, felelőtlennek tartja, hogy most a jogállamisági vitával össze akarják kapcsolni a helyreállítási csomagot, mert így a déli államok megsegítésére szánt pénzek szenvedhetnek késedelmet.

A jogállamisági jelentést Gulyás Gergely szerint Soros György mondta tollba, a 12 kifogás közül 11 visszaköszön. Nyitottak arra, hogy a hétéves költségvetést és a helyreállítási csomagot szétválasszák, és az utóbbi kormányközi alapon jöjjön létre.

Budapest, 2020. május 28.
A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án
MTI/kormany.hu/Botár Gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

Ismertette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elindult Brüsszelbe, ahol egy pénzügyi alapról vitáznak az uniós tagállamok vezetői, amellyel a bajba jutott gazdaságokat segítenék

„A kormány döntött arról, hogy az SZFE több mint 3 milliárdos költségvetési támogatásban részesül. Ezt kérte az egyetemet fenntartó kuratórium vezetése” – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ez lényegesen nagyobb összeg, mint korábban.

Végül Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az influenza elleni védőoltás ingyenessé tételét is bejelentette. A koronavírus-járvány hasonló tüneteket tud produkálni, mint az influenza. A kormány úgy döntött, hogy mindenki számára ingyenessé teszi az influenza elleni oltást ősztől.

Megjelent a teljes lakosság ingyenes influenza elleni védőoltását biztosító kormányhatározat a Magyar Közlöny csütörtöki számában.

E szerint a koronavírus-világjárvány magyarországi terjedésének megelőzése érdekében az RT-PCR módszerrel végzett SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálattal összefüggő többletkiadások fedezetének biztosításáról is döntött a kormány. Ennek értelmében Varga Mihály pénzügyminiszternek – Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bevonásával – gondoskodnia kell a járványügyi intézkedések keretében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt laboratóriumokban elvégzett, más forrásból nem finanszírozott SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálatok (mintavételenként 2500 forint és laboratóriumi vizsgálatonként 17 ezer forint) fedezetének biztosításáról. Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 11-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy az influenza elleni oltást mindenki ingyenesen kaphatja. Jelezte továbbá: rövid időn belül szeretné elérni, hogy hatósági árassá váljanak a koronavírustesztek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ön kitalálja, hogy ezek a fajok madarak-e vagy sem?

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp az éjjel fellélegezhetett, már nem kell aggódnia + videó

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki