INSIDER

Kormányinfó: egy hónappal meghosszabították a határzárat

Október 1-jén, csütörtökön újabb kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.
  • Szerző: Ripost

A csütörtöki kormányinfón a koronavírus második hullámáról hallhattunk tájékoztatást. Magyarország a védekezés tekintettében a középmezőnyben van Európában, szerencsére a megbetegedések számának növekedése jelenleg stagnál.

Az emberi élet védelméhez a feltételek adottak. A reprodukció rátát 1 alá kell szorítani, ehhez a meghozott szabályokat be kell tartani.

Ezért a kormány úgy döntött, a határzárat egy hónappal meghosszabbítja! A látogatási tilalmat fenntartják, emellett az iskolai lázmérés elindult.

Fotó: MTI

A kormány célja, hogy az ország működőképes maradjon. A legfontosabb a foglalkoztatottság. A munkahelyvédelem a fő cél, eddig 1,4 millió munkahely megvédéséhez járult hozzá az állam. A magyar gazdaság idén csökkenni fog, de az uniós átlagnál kisebb lesz ez a csökkenés.

„Fenn kell tartania az ország működőképességet” - jelentette ki Gulyás Gergely, majd hozzátette: a kormány tartotta az ígéretét, hogy annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus elpusztított.

Hozzátették, felelőtlennek tartja, hogy most a jogállamisági vitával össze akarják kapcsolni a helyreállítási csomagot, mert így a déli államok megsegítésére szánt pénzek szenvedhetnek késedelmet.

A jogállamisági jelentést Gulyás Gergely szerint Soros György mondta tollba, a 12 kifogás közül 11 visszaköszön. Nyitottak arra, hogy a hétéves költségvetést és a helyreállítási csomagot szétválasszák, és az utóbbi kormányközi alapon jöjjön létre.

Budapest, 2020. május 28.
A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án
MTI/kormany.hu/Botár Gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

Ismertette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elindult Brüsszelbe, ahol egy pénzügyi alapról vitáznak az uniós tagállamok vezetői, amellyel a bajba jutott gazdaságokat segítenék

„A kormány döntött arról, hogy az SZFE több mint 3 milliárdos költségvetési támogatásban részesül. Ezt kérte az egyetemet fenntartó kuratórium vezetése” – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ez lényegesen nagyobb összeg, mint korábban.

Végül Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az influenza elleni védőoltás ingyenessé tételét is bejelentette. A koronavírus-járvány hasonló tüneteket tud produkálni, mint az influenza. A kormány úgy döntött, hogy mindenki számára ingyenessé teszi az influenza elleni oltást ősztől.

Megjelent a teljes lakosság ingyenes influenza elleni védőoltását biztosító kormányhatározat a Magyar Közlöny csütörtöki számában.

E szerint a koronavírus-világjárvány magyarországi terjedésének megelőzése érdekében az RT-PCR módszerrel végzett SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálattal összefüggő többletkiadások fedezetének biztosításáról is döntött a kormány. Ennek értelmében Varga Mihály pénzügyminiszternek – Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bevonásával – gondoskodnia kell a járványügyi intézkedések keretében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt laboratóriumokban elvégzett, más forrásból nem finanszírozott SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálatok (mintavételenként 2500 forint és laboratóriumi vizsgálatonként 17 ezer forint) fedezetének biztosításáról.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 11-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy az influenza elleni oltást mindenki ingyenesen kaphatja. Jelezte továbbá: rövid időn belül szeretné elérni, hogy hatósági árassá váljanak a koronavírustesztek.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?