Létrehozva: 2021.06.03.

Illegális gyorsasági futamokat tartanak a közúton

Elegük van az óbudaiaknak az illegális autóversenyekből. A probléma mára már országos szintűvé vált.

Egyre elégedetlenebbek azok a Budapest III. kerületi lakók, akiknek lakóövezete rendszeres – és a kijárási tilalom feloldása ellenére továbbra is működő – helyszínévé váltak az illegális gyorsulási versenyeknek.

János az egyik lakó, így ír éjszakai tapasztalatairól egy Facebook hozzászólásban: „Gyorsulnak a vasúti felüljáró alatti lámpától vagy az Aquincum HÉV-megálló lámpától meg a Monostori úti lámpától. Amúgy sem a gyorshajtás a zajos, hanem az indulás... az úttól 400 méterre lakom a Pók utcában, de szinte nincs este, amikor innét a lakótelep belsejéből ne hallanám, ahogy a 3-4-5-600 lóerős gépek startprogrammal elpattannak a zöldre.... ”

3-4-5-600 lóerős gépek startprogrammal elpattannak a zöldre.... (Forrás: Ripost)

Az illegális gyorsulási versenyeken résztvevőknek nincs is többre szükségük, csak erre a 402 méteres egyenes útszakaszra, tudtuk meg Kurtyán Ferenctől a Magyar Gyorsulási Sportági Szövetség elnökétől. Ez az egyik tulajdonság, ami megkülönbözteti a gyorsasági versenyt a gyorsulási versenytől. Egyébként az „illegális gyorsulási versenyekkel kapcsolatos kellemetlenségek nem csak Budapesten vannak jelen, hanem ez egy országos szintű probléma.” – mondta el kérésünkre Kurtyán Ferenc.

„Közlekedésbiztonsági szempontból azért érdemes beszélni erről a problémáról, mert illegális gyorsulási versenyeken használt autók 99 százaléka tuningolt és egyébként jelen vannak a közutakon (saját rendszámmal)” – mondta el Pausz Ferenc közlekedés biztonsági szakember. Ezek az úgynevezett tuningolt autók, lehetnek legálisan vagy illegálisan tuningoltak. Ez utóbbiak nem estek át hivatalos ellenőrzésen a járműn végzett változtatások után. Pausz Ferenc szerint ezek a változtatások leggyakrabban az autó futóművét, vagy motorját érintik. Viszont ezek a módosítások nagyon nehezen ellenőrizhetők egy normál közúti ellenőrzés során. Vannak kifejezetten erre specializált tuning cégek, melyek hivatalosan és szakértőként végzik el a járműveken a kért módosításokat. Egy autó hivatalos tuningolásának költsége elérheti akár a több százezer forintot is.

A házi tuningolás során végzett változtatások azonban nem csak a közlekedés biztonságát veszélyeztetik.

Pausz Ferenc szerint „hogyha egy autón teljesítmény növelés történik, ahhoz mérten kell növelni a részegységek teljesítményét is például a fék berendezését. Ha a fék berendezés nem tudja tolerálni a teljesítmény növekedést, akkor ott baj van. Felmelegszik a fék, nem tudja megállítani az autót.” Ugyanez a helyzet a futómű tuningolással is. „Ha nem megfelelő módon tuningolnak, vagyis rossz minőségű anyagot, vagy rossz technológiát használnak, felborulhat az autó vagy irányíthatatlanná válhat” - tette hozzá a szakember.

(Forrás: MTI/Mihádák Zoltán)

Kurtyán Ferenc szerint „egy dolog miatt csábító a részvétel ezeken az illegális versenyeken, ami nem feltétlenül a rendőrök elől menekülés, mint az amerikai filmekben. Mivel nincs annyi legális verseny, amennyi kielégítené a sport iránti vágyukat, ezért csinálják.”

Az illegális gyorsulási csoportok működése Kurtyán Ferenc szerint nincs negatív hatással a hivatalos gyorsulási versenysport szerelmeseire. Viszont van pozitív visszahatása annak, hogy a gyorsulási versenysport hivatalos keretek között gyakorolható Magyarországon. Ez pedig az, hogy „vannak olyan illegális versenyzők, akik megkeresik a hivatalos útját a sportnak és csatlakoznak a gyorsulási sportág kategóriáinak valamelyikéhez.”

A probléma megoldására a Magyar Gyorsulási Sportági Szövetség partnerként próbált megoldást találni még 2008-ban, de felkínált megoldási lehetőségek süket fülekre találtak a hivatalos szerveknél. Meglátásuk szerint a megoldás az lenne, ha legálissá tennék ezt a fajta versenyzést, felügyelt körülmények között és hivatalos helyszíneken.

„Több városban is kerestünk a versenyzésre megfelelő területeket, de sajnos elutasítás és érdektelenség fogadta a kezdeményezésünket” – mondta Kurtyán Ferenc.

A BRFK a Ripost megkeresésére azt válaszolta, hogy rendszeresen hajt végre gépjármű-ellenőrzéseket azokon a területeken, amelyek lakossági bejelentés alapján gyorsulási versenyek helyszínéül szolgáltak.

„Az időről-időre megjelenő éjszakai illegális gyorsulási versenyek megakadályozására a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít, hiszen a száguldozó autók minden arra haladóra veszélyt jelentenek. Amennyiben ilyen versenyt észlelünk, vagy lakossági bejelentést kapunk, azonnal intézkedünk, illetve rendszeresen szervezünk célzott akciókat.„

Mint írták, a rendőrség az autók zajkibocsátását is ellenőrzi, és a járművek engedély nélküli átalakítása esetén is intézkednek. A Szentendrei út – Árpád híd – Váci út útvonalon többször volt már szükség rendőri intézkedésre, ezért ott gyakrabban tartanak ellenőrzést.

„Azt kérjük, hogy ha valaki illegális gyorsulási versenyt tapasztal, jelentse a 112-es telefonszámon!” - írta válaszában a BRFK.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Elemző Magyarországról: a választások után konszolidációs program jöhet

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal