Létrehozva: 2018.08.27.

Lelepleztük: így szervezik a pesti illegális gyorsulási versenyeket!

Évek óta kibírhatatlan éjszakai zajtól szenvedtek a Pólus center környékének lakói a budapesti Rákospalotán. Éjjelente heti több alkalommal is zajos, veszélyes gyorsulási versenyeket tartottak itt. Évekig nem történt semmi, majd egy lakossági petíció hatására lépett a rendõrség. Az elmúlt két hétben itt nem volt verseny, de máshol a városban igen - a Ripost megmutatja a száguldozók módszereit!

 

 

A feltunninolt, túlpörgetett motorok üvöltő zajától éjjelente lehetetlen volt pihenni. A lakossági panaszok ellenére évekig semmi nem történt, mire a rendőrség kiért, a kocsit eltűntek

– meséli Nagy Attila, a környéken található panelek közös képviselője.

Évekig nem történt semmi a XV. kerületben

 „A polgármesternek is többször jeleztük, de nem történt semmi" – panaszkodik.

„Egy fodrászüzletet nyitottam itt, és a férjemmel ide költöztünk tavasszal.  Mi is sokat hallottuk az éktelen zajt, és az üzletem is állandóan a panaszoktól volt hangos." – meséli Koós Éva. – "Aláírásgyűjtésre szántam el magam, hogy azzal forduljunk a polgármesterhez, és megoldást sürgessünk."

„Az emberek nagyon örültek a kezdeményezésnek" – veszi át a szót Nagy Attila.

"Rengetegen maguktól jöttek, hogy hol lehet aláírni? Nagyon figyeltünk arra is, hogy lakásonként csak egy aláíró legyen, ezzel is nyomatékosítva a lakosság akaratát” – magyarázza Attila.

"Nagyon hamar több mint 170 aláírás gyűlt össze. Július elején átadtam a kerületi jegyzőnek az íveket. Nem tudom, milyen intézkedések történtek, de most két hete nyugalom van" – meséli Éva.

 

Már mérnek a rendőrök éjjelente a Pólusnál

A Pólus center környéken nehéz a rendőrség dolga, mert egy kétszer két sávos útról van szó sok menekülési lehetőséggel, de mint kiderült, nem lehetetlen elkapni a tetteseket.

A %Ripost% megkereste a XV. kerület jegyzőjét, és dr. Lamperth Mónika kérdéseinkre azt válaszolta: a panaszok miatt a kerületi, majd a fővárosi rendőrséghez fordult segítségért, és a közterület-felügyelőket is arra kérte, próbáljanak tenni valamit.

Az érintett szakaszon péntekenként és szombatonként már folyamatos a sebességkontroll. Az érintett szakaszokra több térfigyelő kamerát fogunk kihelyezni, illetve egy másik szakaszon, forgalomlassító műtárgyakat fogunk beépíteni.

A %Ripost% megkereste a rendőrséget is, és a kerületi kapitányság megerősítette: komolyan veszi a lakók problémáját. Több esetben helyszíni ellenőrzést hajtottak végre. A rendőrség rendszeresen ellenőrzést és folyamatosan sebességmérést is tart, és, mint írják, „kontrollálja a gépkocsik sportcélú, engedély nélküli átalakítását is.” Javaslatot tettek egyes útszakaszok technikai forgalomlassítására. Az eddigi eredmény több szabálysértési feljelentés, és több forgalmi engedély bevonása, engedély nélküli gépjárműátalakítás miatt.

Kerületről kerületre költöznek a száguldozók

De sajnos ezzel az illegális gyorsulási versenyek gyakorlat nem ért véget. Mint lapunk kiderítette, a száguldozók kerületről kerületre költöznek, és ha valahonnan kiszorítják őket, mennek tovább máshová.

A %Ripost%-nak nyilatkozott egy férfi, aki rendszeresen részt vesz ilyen gyorsulási versenyeken. A neve elhallgatását kérő férfi szerint „kasztok” vannak a versenyzők között: vannak a luxusautósok, és vannak a lepattant régi autókat fülrepesztő hangúvá tuningoló „buherálók”, akiknek a hanghatás szinte fontosabb, mint hogy jó legyen a kocsi… Szerinte a Pólusnál a zajos „buherálók” versenyezhettek – ők azok, akik egy fix helyre hirdetnek meg ilyen illegális „rendezvényeket”.

 

Spontán összegyűlnek, benzinkútnál egyeztetnek

Mi általában nem szervezzük a versenyt, hanem spontán elindulunk az éjszakába, szép lassan összeverődnek hasonlóan igényes kocsik, ha a sofőrök egy spontán versenyzésre vágynak. Megállunk egy benzinkúton, és ott beszéljük meg, merre menjünk tovább, hol lehet alkalmas terep egy jó kis erőösszemérésre – meséli a versenyző, aki azt állítja: a luxusautósok igyekeznek a városon kívülre menni, és például a Pólus center környékét is elkerülik, mert rövidek a szakaszok, és az 500-1000 lóerős autóknak ott értelmetlen összemérni az erejét. De cáfolja szavait, hogy például a hírhedt tavalyi Szentendrei úti baleset is a városban történt, ahol egy luxusautós „versenyző” csapódott bele egy pirosnál álló járműbe, megölve két fiatalembert.

 

Érdemes panaszt tenni az önkormányzatnál és a rendőrségen

A Pólus center környéki tapasztalat azt mutatja: érdemes panaszt tenni!

Úgy tűnik, a lakók fellépése megtette hatását: miután a XV. kerületben évekig nem történt semmi, most hirtelen a helyi jegyző és a rendőrség is intézkedni kezdett…

A kerületről kerületre vándorló „buherálók” és a luxusautósok ellen is az a jó módszer, ha a rendőrség és a helyi önkormányzat szervezetten lép fel ellenük, hiszen minden illegális versenyző szabályt sért akár az autó átalakításával, akár a zajkeltéssel, akár az életveszélyes száguldozással.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Óriási fordulat: mégis együtt folytatja a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem