INSIDER

Háborúznak a hazai boltosok a maszktagadókkal

Míg az emberek többsége fegyelmezettebbé vált a járvány gyors terjedése és a maszkviselés szigorítása miatt, a maszktagadók sportot űznek abból, hogy nem viselnek maszkot és borsot törnek az eladók orra alá. Csakhogy az üzletben dolgozók megélhetésével játszanak!
  • Szerző: Ripost

Most már tényleg nem babra megy a játék: csütörtökön is megközelítette a négyezret az új fertőzöttek száma és megint meghaltak nyolcvannégyen, közel hetvenezer az aktív fertőzöttek száma. A szigorítások értelmében az üzletek és vendéglátóhelyek felelőssége, hogy mindenki szabályosan viseljen maszkot, különben a hely üzemeltetőjét keményen megbüntetik, de be is zárhatják a boltot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez azt jelenti, hogy aki nem viseli szabályosan a maszkot, az az ott dolgozóknak nemcsak az egészségét, hanem az állását, a munkáját, a megélhetését is veszélyezteti. Az emberek többsége ezt megérti, aki feledékenységből vagy trehányságból nem vagy nem jól viseli a maszkot, engedelmeskedik a figyelmeztetésnek.

Vannak azonban – és sajnos nem is kevesen –, akik szánt szándékkal megszegik a szabályt, mert azt hirdetik: nincs is járvány, nincs is veszély, semmi szükség a maszkviselésre.

Fotó: Ripost

A boltosok mindennapos harcot vívnak a maszktagadókkal.

„Ha bejön egy vevő és nem hajlandó felvenni a maszkot, azzal mi nem tudunk mit kezdeni” – panaszkodik Klopko János.

„Szólni szólunk, nem szolgáljuk ki, de azon kívül nem tudunk mit csinálni. Néhanapján már szinte ölre megyünk velük. Csak az erőnlétemnek köszönhető, hogy távol tudom tartani őket. A többség normális, egyre többen rendesen viselik a maszkot, de vannak kivételek, sajnos.”

Fotó: Ripost

Szabó Józsefné szerint sem azokkal van a baj, akik az első figyelmeztetésre a maszkjukhoz kapnak, hanem a makacs maszktagadókkal.

„Olyan ellenállás van bennük, hogy hiába szólunk, agresszívvé válnak, szemtelenkednek” – számolt be a -nak. „Ilyenkor nagyon nehéz. Még azt is felajánljuk, hogy kiszolgáljuk üzleten kívül, csak menjen ki vagy adunk mi maszkot. Mindent elkövetünk a saját érdekünkben is, nem akarjuk, hogy be kelljen zárni. Nehéz rábírni a renitenseket a maszkhasználatra, szerencsére van egy 120 kilós férfikollégánk…”

Fotó: Facebook

A maszktagadók oldalait folyamatosan lekapcsolja a Facebook, miután rendszeres bejelentéseket kapnak, mégis, zárt csoportokban, újabb oldalakon tovább működnek és egymásnak adják az ötleteket, hogyan lehet kijátszani a boltosokat, hergelik egymást a szabályok ellen.

Fotó: Facebook

Az sem érdekli őket, hogy most már az üzletekben dolgozók állását is kockára teszik.

Fotó: Facebook

 

És ezeket olvastad már?