Létrehozva: 2020.07.24.

Veszélyes játék! A maszkviselés ellen kampányolnak

Érthető, ha mindenki belefáradt a maszkviselésbe, távolságtartásba és más, a járvány miatt fontos szabály betartásába, de a vírus terjedése azt mutatja, hogy most nem szabad lazítani. Még akkor sem, ha vannak, akik erre buzdítanak: egy Facebook-csoport például maszkellenes akciót tervez.

Vírustagadó csoportok alakulnak a Facebook-on, amelyekben különböző mémeket, posztokat, álhíreket osztanak meg vagy valós híreket neveznek butaságnak. Most az egyik ilyen csoport megmozdulást szervez szombatra egy fővárosi bevásárlóközpontba.

Kinevetik, aki maszkot visel

Budapest kötelező maszk viselése üzethelyiségekben és a bkk járatain (Fotó : Markovics Gábor/Ripost)

Azt tervezik, hogy csoportosan, maszk nélkül vonulnak végig az egész plázán, azt kiabálják: „vedd le a maszkod!”, és aki nem tesz eleget a felszólításnak, azt csoportosan kinevetik, aki leveszi, azt pedig megtapsolják. A céljuk az, hogy elbizonytalanítsák az embereket az arcmaszk használatával kapcsolatban, mert a maszkot a rettegés szimbólumának tartják. Ijesztő, hogy pillanatok alatt közel ezren lájkolták és több százan megosztották a felhívást. Hasonló tiltakozást tartottak múlt szombaton is, de akkor a szabadban, a Kossuth téren. A mostani szervezkedés azonban egyúttal a hatósági szabályok megsértésére buzdít.

Fotó: Ripost

Veszélyes az ilyen akció

Veszélyes irány ez, vélekedik a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, dr. Kemenesi Gábor. A virológus a közösségi oldalán azt írja: „A vírus továbbra is egy magas fertőzőképességű, sok esetben végzetes megbetegedéshez vezető kórokozó – ezen a tényen semmiféle áltudományos magyarázat nem változtat. Ne féljünk, hanem értsük a helyzet komolyságát… hordjuk a maszkot, ahol kell, tartsuk a távolságot, ahol kell, figyeljünk a kézhigiéniára, tájékozódjunk...”

 

A maszkviselés dr. Merkely Béla szerint is fontos.

„A járványügyi időszakban minden olyan helyzetben érdemes maszkot viselni, amikor több emberrel is találkozhatunk, a 65 éven felüliek számára pedig javasolt, hogy maszkban lépjenek ki az otthonukból” – emelte ki a Semmelweis Egyetem rektora egy korábbi interjúban. Hozzátette: a maszkok viselése lassíthatja a járvány terjedését.

Fotó: Ripost

Haláleseteket előzhetünk meg

Megkérdeztük az Operatív Törzset is, mit szólnak a maszkellenesek akcióhoz.

„A sikeres védekezésnek és a magyar emberek együttműködésének köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezőek, elkerültük a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. Az a cél, hogy ez így is maradjon és megakadályozzuk a vírus behurcolását, elkerüljük a további korlátozásokat, ezért léptek életbe a beutazási korlátozások és ezért fontos az általános óvintézkedések betartása. Ide tartozik az is, hogy továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben és a tömegközlekedésben. Azt tapasztaljuk, hogy a magyar emberek döntő többsége együttműködő és betartja a szabályokat. Ha valaki mégsem így tesz, az veszélyezteti az eddigi eredményeket, mások egészségét és jogsértést követ el” – közölte a Koronavírus sajtóközpontja.

Majka is a tűzzel játszana

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Nagy botrányt kavart Majka kezdeményezése, akihez több zenész is csatlakozott: és azt szeretnék, hogy engedélyezzék a nagy koncerteket. A járványhelyzet miatt ugyanis benne van a pakliban, hogy erre augusztus 15-e után sem lesz mód. Majkát másnap reggel Sebestyén Balázs tette helyre: „A járvány egy létező dolog!” – figyelmeztette. Természetes, hogy a zenészek mindent megtennének, hogy újra koncertezhessenek, de most fontosabb megőrizni azt a fegyelmezettséget, ami a járvány első hulláma idején jellemző volt a magyarokra.

A többség az elővigyázatosság híve

Tóth Tiborné: „A koronavírus biztos, hogy létezik, sok helyen jelen van. Olyan nincs, hogy ez mind kitaláció. Nagyon sok orvosi cikk van, mindenki olvasgasson a témában, tájékozódjon!”

Tóth Tibor és neje (Fotó: Ripost)

Fata László: „Egy kicsit szkeptikus vagyok, szerintem kicsit túl van ez lihegve, nincs akkora nagy veszély. A maszkviselés viszont fontos, méghozzá helyesen. A virológusok már rég kimutatták, hogy az egyszer használatos maszkot nem szabad többször felvenni, sok ember mégis több hónapig használja ugyanazt.”

Fata László (Fotó: Ripost)

Péter: „Akik azt mondják, nem is létezik a koronavírus, azoknak többet kéne olvasniuk és tájékozódniuk. A maszkviseléssel ugyanez a helyzet: nincs olyan, hogy hiszünk vagy nem hiszünk benne, ha szakemberek mondják, hogy szükséges, ők tudják. Most is itt van nálam.”

Péter (Fotó: Ripost)

Varga Károly: „Butaságnak tartom, ha valaki nem hisz abban, hogy nem is létezik a koronavírus és kételkednek a második hullámban. Persze, hogy létezik! Emiatt is fontos, hogy hordjuk a maszkot, mindig nálam van.”

Varga Károly (Fotó: Ripost)

Viccet csinált a koronavírusból, aztán beteg lett

Az NBA-t is felfüggesztették, miután az Utah Jazz francia játékosának, Rudy Gobertnek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Gobert néhány nappal korábban viccet csinált a koronavírusból, és egy sajtótájékoztató végén szándékosan összefogdosta az összes mikrofont az asztalon, jelezve, ő nem hisz a vírusban. Miután megfertőződött, meggondolatlan viselkedéséért nyilvánosan elnézést kért és félmillió dollárt adományozott a járvány elleni küzdelemre.

Maszkellenes aktivisták tüntettek Londonban

Nagy-Britanniában július 24-től mindenkinek viselnie kell majd a maszkot a lehető legtöbb nyilvános helyen, különben körülbelül 40 ezer forintnak megfelelő büntetést szabhat ki a rendőrség. Sokan ezt az emberi jogok megsértésének tekintik, mások viszont éppen fordítva látják. A tüntetők „No mask!” táblákkal vonultak végig a londoni utcákon múlt hétvégén, volt, aki középkori járvány-doktornak öltözött. Venki Ramarkishnan, a brit királyi tudományos akadémia vezetője viszont úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság rengeteg országgal szemben le van maradva, ha a maszkviselésről van szó. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben a maszkviselés megtagadását legalább olyan antiszociális viselkedési formának kellene tekinteni, mint például az ittas vezetést.

Az Egyesült Királyságban eddig közel 300 ezer ember kapta el a vírust, közülük több mint 45 ezren vesztették életüket.

A környező országokban meredeken emelkedik a fertőzöttek száma

Fotó: Ripost

Budapesten és Pest megyében él az aktív fertőzöttek fele

Magyarországon csütörtökön már csak 484 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, 76 beteget ápoltak kórházban, négyen voltak lélegeztetőgépen, hétezren házi karanténban – ez utóbbiak között vannak a piros és sárga jelzéssel ellátott országokból hazatérők. Szerdán 487 aktív fertőzött volt, közülük 171 budapesti, 75 Pest megyei.

A világon tegnap délben 15 239 805 regisztrált fertőzöttet tartottak számon, közülük 623 658-an elhunytak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rossz hírt kaptak a nyaralni vágyók - több üdülőhelyet is érinthet a rendelet

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

life.hu

Esküvői játékok, amik összehozzák a násznépet a nagy napon

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon