INSIDER

Koronavírus: antigén gyorsteszt is elég a védettségi igazolványhoz

Az is kérheti a védettségi igazolványt, aki úgy esett át a fertőzésén, hogy nem voltak tünetei. Ezért egyre népszerűbbek a patikákban kapható antigén tesztek.
  • Szerző: Ripost

Mint arról már a is beszámolt, Magyarországon az oltottak, illetve az igazolt koronavírus fertőzésen átesettek automatikusan megkapják a kormányzattól a védettségi igazolványt postán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Esetükben ingyenesen és automatikusan küldi az igazolványt a kormányhivatal, ha valaki azonban csak sejti, hogy koronavírusos lehetett, de erről nincs pozitív tesztje, ő ellenanyag-szintméréssel igazolhatja a védettséget, és 3000 forintért kérheti az igazolvány kiállítását utólag a kormányablakoknál – írja az Egészségkalauz.

Fotó: Szabolcs László

„A szakértők szerint ugyanis a koronavírus-fertőzésen jóval többen átestek, mint a tesztelt, igazolt esetek. Nekik a a védettségi igazolvány kiváltásához érdemes ellenanyag-vizsgálatot végeztetni. A beoltottak pedig megtudhatják, hogy a vakcina hatására kialakult-e a védelem a szervezetükben, illetve ez a vizsgálat kimutatja, hogy a gyógyult fertőzötteknél kialakult-e a védettséghez elegendő immunválasz” – fejtette ki a portálnak Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Így nem is csoda, hogy egyre többen érdeklődnek az ellenanyagszint-mérés iránt, amely azt mutatja ki, hogy a COVID-19 fertőzés hatására IgG ellenanyag megtalálható-e a szervezetben és milyen mennyiségben.

A koronavírus fertőzés nyomán kétféle ellenanyag termelődik a szervezetben: az IgM a korai, illetve a késői IgG, előbbi pár hétig, míg utóbbi valószínűleg hónapokig, esetleg évekig mutatható ki a szervezetben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?