INSIDER

Védettségi igazolvány: kinek kell igényelni és mennyibe kerül? Itt vannak a fontosabb tudnivalók

Bevezetik a védettségi igazolványt. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.
  • Szerző: Ripost

Ahogy arról a beszámolt, a kormány szerdán döntött a védettségi igazolvány bevezetéséről, pénteken pedig már meg is jelent a rendelet.

Fotó: AFP

Hogyan igazolhatom a védettségem?

A rendelet szerint háromféleképpen lehetséges:

  • ha valaki megkapta a védőoltást,
  • vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen,
  • illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Ha megkapta a védőoltást

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát.

A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

Ha igazoltan átesett a fertőzésen

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét – tették hozzá.

A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje vagy tesztjei voltak.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentes vagy enyhetünetes volt és otthoni karanténban maradt -, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.

A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni.

Ha nem vette észre, hogy átesett a fertőzésen

A tájékoztatás szerint ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is.

Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 ezer forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy valaki korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap – írták. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton – a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon – vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Összefoglalva
• Ha beoltatja magát: ingyenes a kártya, nincs érvényesség, automatikusan postázzák
• Ha pozitív teszt volt, de karanténban maradt: ingyenes a kártya, 6 hónapos érvényesség, automatikusan postázzák
• Ha nem vette észre, hogy átesett rajta: utólag kell ellenanyag-teszttel igazolni, amit ki kell fizetni (11 ezer forint), a kártyáért 3 ezer forintot kell fizetni, érvényessége 4 hónap, igényelni kell

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?