HARCÉL

Több mint tízezer szavazókörben a Fidesz nyert, padlón az ellenzék

A kormánypártok az EP-választáson 10 277 szavazókörből 10 235-ben a legtöbb voksot kapták, azaz a szavazóköröknek a 99,59 százalékát megnyerték.
  • Szerző: RIPOST

A Fidesz–KDNP nagyjából 630 ezer új szavazatot szerzett az idei európai parlamenti (EP) választáson a ­2014-es ­uniós voksoláshoz képest. A nagyobb részvétel miatt a Fidesz 52,8 százalékkal tudta növelni a kapott voksok számát, addig az ellenzéknek csak 46,3 százalékos fejlődést sikerült elérnie.

A Fidesz–KDNP a 10 277 magyarországi szavazókörből 10 235-ben a legtöbb szavazatot kapta, ami azt jelenti, hogy a körzetek 99,59 százalékát megnyerte. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció 25, a Momentum 14, az MSZP–Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom pedig mindössze egy-egy szavazókörben szerzett többséget.

A mostani eredménnyel az MSZP és a Párbeszéd nem jutott volna be az Országgyűlésbe, mert együttes eredményük nem érte el a tíz százalékot – mondta a Magyar Nemzetnek Farkas Örs politikai elemző, aki szerint a Fidesz a szavazatok legalább hetven százalékát megszerezte volna. A Momentum nem érte volna el a nyolc százalékot egy országgyűlési voksoláson, hiszen azok a szavazatok, amelyek most Budapesten az átjelentkezések miatt koncentrálódtak, országosan eloszlanának – értékelt a politológus.

A kormánypártok listájára az ország több mint tízezer szavazóköréből az összesben adtak le szavazatokat, de Gyurcsány Ferenc DK-jára 60, a Jobbikra 66, az MSZP-re 205, a Momentumra 336, és az LMP-re 858 körzetben nem szavazott senki.

A szavazókörök 59,52 százalékában ötven százalék fölötti eredményt értek el a kormánypártok, amit Farkas Örs úgy értékelt, hogy a Fidesz–KDNP rendkívül jelentős felhatalmazást kapott a választóktól.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A 30 perces sajtos rúd receptje
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?