HARCÉL

Szijjártó Péter: Nem lesz közös uniós álláspont

A szerdán kezdődő, Isztambulban rendezett miniszteri ülésen a bevándorláspárti erők nem győzhetnek, sőt "ez a folyamat lesz a szimbóluma annak, hogy megállítjuk a migrációt támogató erők előrenyomulását" - mondta a külügyminiszter.
  • Szerző: itgy

Magyarország nem adja nevét és támogatását semmilyen olyan európai szintű politikához, amely további migránsok meghívását eredményezné, ezért

nem lesz közös álláspont az úgynevezett Selyemút térség migrációs kérdéseire összpontosító Budapest Folyamat isztambuli megbeszélésén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a külügyminiszterek tanácskozásának szünetében azt mondta,

a tervezett nyilatkozat egyértelműen a migrációt támogató, újabb migrációs csatornák kidolgozására ösztönző nyilatkozat lett volna.

"Úgy gondoljuk, hogy csak egyszer lehet döntést hozni a migrációról, ugyanis ha egy ország megengedi a migránsok tömeges betelepülését, akkor onnan már nincs visszaút".

Magyarország kitart amellett, hogy kerítéssel védi meg déli határait annak ellenére, hogy vannak olyanok, akik azt le akarnák bontani.

Ilyen Frans Timmermans európai bizottsági első alelnök is, aki a hétvégén járt a szocialisták meghívására Budapesten. Ez azt jelenti, hogy a migránsokat Európába behozni kívánó erők egyesültek Magyarországon is,

ennek a nyomásnak azonban Magyarország ellent fog állni a jövőben is.

A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy az Iszlám Állam ellen szerveződött nemzetközi koalíció jelentős katonai sikereket ért el, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy

a terrorszervezet folyamatosan próbálja visszaküldeni Európába azt a mintegy ötezer zsoldos-terroristát, akik korábban Európából mentek a Közel-Keletre vagy Észak-Afrikába, hogy csatlakozzanak a harcokhoz.

Emiatt az európai külső határok védelmét "rendkívüli szigorúsággal" fenn kell tartani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?