Létrehozva: 2019.12.11.

Politikai tisztogatásba kezdett a balliberális városvezetés

Miközben „szabadságharcot” hirdetett a főváros balliberális vezetése a kormány ellen a színházak függetlenségét állítólag csorbító törvényjavaslat miatt, Karácsony Gergely és sleppje gátlástalan tisztogatásba kezdett, hogy eltávolítsák a nekik nem tetsző színházi vezetőket.

Az alkotói szabadságot szavakban vehemensen védelmező Karácsony Gergely a gyakorlatban nekilátott a neki és a balliberális elitnek nem tetsző színházi vezetők eltávolításához. A gátlástalan politikai tisztogatás első áldozata a Szabad Tér Színház vezetője, Bán Teodóra. Az az igazgató, akit Demszkyék és Tarlós István is megtartott posztján, azaz politikailag független vezetőnek ismerték el.

A demokráciáért rettegő Karácsony igazi diktátorként nyilatkozott már hivatalba lépése pillanatában például arról, hogy betiltaná a neki nem tetsző orgánumot, a Lokál című lapot. Az is kijelentette, hogy az Újszínház igazgatója, Dörner György biztosan nem nyer a következő igazgatói pályázaton.

Karácsony színházi függetlenséget emleget, de politikai tisztogatásba kezdett (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A főpolgármester első valódi áldozata a Szabad Tér Színház vezetője, Bán Teodóra, akinek ismételt kinevezését Karácsony személyesen akadályozta meg. De azért nagyon aggódik a színházak függetlensége miatt. Amit a történtek és nyilatkozatai fényében joggal, csak éppen ő maga jelenti a veszélyt a függetlenségre.

Ugyanilyen aggodalmár az MSZP-s Tóth Bertalan is, aki az Országgyűlésben jelentette ki: Veszélyben van a színházak függetlensége. Szerinte a kormánnyal kritikus színházakat el akarja nyomni a kormány azzal a törvényjavaslattal, amely szerint a kormány is beleszólhat az intézményvezetők kinevezésében, amennyiben állami támogatást fogadnak el a működéshez.

Csak az érthetőség kedvéért: a javaslat szerint háromféle működési modell jöhetne létre. Az önkormányzatok, ha van rá fedezetük, maguk működtethetnék a színházakat, ekkor a kormányzat nem fizetne. A második lehetőség, hogy a kormány finanszírozhatja az intézményt, míg a harmadik a „vegyes modell”, azaz önkormányzati és kormányzati pénz egyaránt kerülne a színházhoz és mindkét félnek lenne beleszólása – nem a műsorpolitikába, hanem például abba, ki vezesse az intézményt.

Tóth Bertalan fent említett félelmére Rétvári Rétvári Bence államtitkár válaszolt hangsúlyozva, hogy éppen az ellenzék hallgattatja el azokat, akik nem értenek velük egyet, így tettek Bán Teodórával is.

„Amikor Tarlós István volt Budapest főpolgármestere, akkor ő kinevezte a színházak élére azokat az embereket is, akikkel nem feltétlenül áll egy világnézeti platformon, így Máté Gábort, Eszenyi Enikőt, Mácsai Pált. Önök viszont amint hatalomra kerültek, két hónap sem telt el, és máris bosszúra éhesen, arrogánsan Bán Teodórát máris eltávolították a Szabadtéri Színpadnak az éléről”.

Bán Teodóra politikai akciót lát az ellene született döntés mögött (Forrás: YouTube)

Bán Teodóra a Hír tv-ben nyilatkozva kifejtette, hogy nem szakmai indokok szerint hoztak róla döntést. Azt mondta, az eljárás azokat a tendenciákat igazolja, hogy az új városvezetés személycseréket szeretne és saját embereiket állítaná vezető pozíciókba. A színházvezető hozzátette, ha Karácsony Gergely szerint a politika nem avatkozhat bele a kulturális életbe, akkor ezek alapján a városvezetésnek sem lenne szabad.

A jajde demokratikus fővárosi vezetés egyébként más „apró” jelét is adta, mennyire pártatlanok és függetlenek színházi ügyekben. A köztudottan liberális Gothár Péter szexuális zaklatási ügyében elegánsan hallgattak (holott maga a megvádolt ismerte be tettét), a szintén zaklatással megvádolt Mihályi Győző, a Dörner György vezette Újszínház művésze esetében Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes azonnal felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el.

Szerencsére a Fővárosi önkormányzat nem mér kettős mércével. Állítólag.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Spanyolroszág döbbenetes háborús lépése

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?