HARCÉL

Politikai tisztogatásba kezdett a balliberális városvezetés

Miközben „szabadságharcot” hirdetett a főváros balliberális vezetése a kormány ellen a színházak függetlenségét állítólag csorbító törvényjavaslat miatt, Karácsony Gergely és sleppje gátlástalan tisztogatásba kezdett, hogy eltávolítsák a nekik nem tetsző színházi vezetőket.
  • Szerző: ripost

Az alkotói szabadságot szavakban vehemensen védelmező Karácsony Gergely a gyakorlatban nekilátott a neki és a balliberális elitnek nem tetsző színházi vezetők eltávolításához. A gátlástalan politikai tisztogatás első áldozata a Szabad Tér Színház vezetője, Bán Teodóra. Az az igazgató, akit Demszkyék és Tarlós István is megtartott posztján, azaz politikailag független vezetőnek ismerték el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A demokráciáért rettegő Karácsony igazi diktátorként nyilatkozott már hivatalba lépése pillanatában például arról, hogy betiltaná a neki nem tetsző orgánumot, a Lokál című lapot. Az is kijelentette, hogy az Újszínház igazgatója, Dörner György biztosan nem nyer a következő igazgatói pályázaton.

Karácsony színházi függetlenséget emleget, de politikai tisztogatásba kezdett (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A főpolgármester első valódi áldozata a Szabad Tér Színház vezetője, Bán Teodóra, akinek ismételt kinevezését Karácsony személyesen akadályozta meg. De azért nagyon aggódik a színházak függetlensége miatt. Amit a történtek és nyilatkozatai fényében joggal, csak éppen ő maga jelenti a veszélyt a függetlenségre.

Ugyanilyen aggodalmár az MSZP-s Tóth Bertalan is, aki az Országgyűlésben jelentette ki: Veszélyben van a színházak függetlensége. Szerinte a kormánnyal kritikus színházakat el akarja nyomni a kormány azzal a törvényjavaslattal, amely szerint a kormány is beleszólhat az intézményvezetők kinevezésében, amennyiben állami támogatást fogadnak el a működéshez.

Csak az érthetőség kedvéért: a javaslat szerint háromféle működési modell jöhetne létre. Az önkormányzatok, ha van rá fedezetük, maguk működtethetnék a színházakat, ekkor a kormányzat nem fizetne. A második lehetőség, hogy a kormány finanszírozhatja az intézményt, míg a harmadik a „vegyes modell”, azaz önkormányzati és kormányzati pénz egyaránt kerülne a színházhoz és mindkét félnek lenne beleszólása – nem a műsorpolitikába, hanem például abba, ki vezesse az intézményt.

Tóth Bertalan fent említett félelmére Rétvári Rétvári Bence államtitkár válaszolt hangsúlyozva, hogy éppen az ellenzék hallgattatja el azokat, akik nem értenek velük egyet, így tettek Bán Teodórával is.

„Amikor Tarlós István volt Budapest főpolgármestere, akkor ő kinevezte a színházak élére azokat az embereket is, akikkel nem feltétlenül áll egy világnézeti platformon, így Máté Gábort, Eszenyi Enikőt, Mácsai Pált. Önök viszont amint hatalomra kerültek, két hónap sem telt el, és máris bosszúra éhesen, arrogánsan Bán Teodórát máris eltávolították a Szabadtéri Színpadnak az éléről”.

Bán Teodóra politikai akciót lát az ellene született döntés mögött (Forrás: YouTube)

Bán Teodóra a Hír tv-ben nyilatkozva kifejtette, hogy nem szakmai indokok szerint hoztak róla döntést. Azt mondta, az eljárás azokat a tendenciákat igazolja, hogy az új városvezetés személycseréket szeretne és saját embereiket állítaná vezető pozíciókba. A színházvezető hozzátette, ha Karácsony Gergely szerint a politika nem avatkozhat bele a kulturális életbe, akkor ezek alapján a városvezetésnek sem lenne szabad.

A jajde demokratikus fővárosi vezetés egyébként más „apró” jelét is adta, mennyire pártatlanok és függetlenek színházi ügyekben. A köztudottan liberális Gothár Péter szexuális zaklatási ügyében elegánsan hallgattak (holott maga a megvádolt ismerte be tettét), a szintén zaklatással megvádolt Mihályi Győző, a Dörner György vezette Újszínház művésze esetében Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes azonnal felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el.

Szerencsére a Fővárosi önkormányzat nem mér kettős mércével. Állítólag.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?