HARCÉL

Orbán Viktor: Timmermans és Weber elbukott

A Hír tv és az M1 mûsorában nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök a Brüsszelben zajló tárgyalásokról és arról, miért nem fogadta el hazánk a 2050-re szóló klíma megállapodást.
  • Szerző: ripost

Orbán Viktor elmondta, hogy Weber és Timmermans is elbukott, vagyis egyik úgynevezett csúcsjelöltből sem lesz az Európai Bizottság új elnöke.

Mint azt jó előre jelezte Magyarország, Frans Timmermans támogatása soha szóba sem került, Manfred Weber pedig eljátszotta a lehetőséget azzal, hogy durván megsértett minket, mondván, hogy a Fidesz szavazataival nem akar bizottsági elnök lenni.

A miniszterelnök jelezte, hogy a V4-eknek jó jelöltjeik vannak több pozícióra is, de neveket most sem említett. Jelezte azonban, hogy jók a tárgyalási pozícióink.

Orbán Viktor arról is szólt, miért nem fogadta el hazánk, valamint Lengyelország és Csehország a tervezett, 2050-ig szóló uniós klímacélt. Az elképzelés szerint az évszázad közepére el kellene érni az Unióban a nulla szén-dioxid kibocsájtási szintet.

A miniszterelnök kifejtette, hogy 2030-ig szóló és végrehajtható klímatervvel rendelkezünk, és szép, fontos célnak tartanánk a nulla kibocsájtás elérését is, ehhez azonban pénz kell.

Ha az Unió a cél eléréséhez szükséges anyagiakat biztosítja, és így a megvalósítás nem jelent drámai áremeléseket - azaz nem roppantja meg a magyar háztartásokat -, azonnal hozzákezdenénk a cél eléréséhez szükséges feladatok végrehajtásához.

Addig azonban nem teszünk olyan ígéreteket, amelyek a magyar lakosságot sújtanák.

Orbán Viktor beszélt az atomenergia használata körül kialakult vitáról is. Ennek végeredménye az lett, hogy valamennyi ország továbbra is maga dönti el, használ-e atomenergiát vagy sem. Magyarország használ, mert Paks nélkül lehetetlen lenne fenntartani a magyar energiaellátás rendszerét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?