HARCÉL

Novák Katalin: Követésre méltó a magyar támogatási modell

A magyar családpolitikai rendszer viszonyítási ponttá, hivatkozási alappá vált - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
  • Szerző: itgy

Novák Katalin a Veronában rendezett Családok világkongresszusán szerzett tapasztalatairól beszámolva a Kossuth rádió reggeli hírműsorában közölte, az is érdekelte a tanácskozás résztvevőit, hogyan tudta megteremteni a magyar kormány a támogatások anyagi fedezetét.    

Az államtitkár kifejtette, hogy

ennek alapját a magyar emberek szorgalma teremtette meg,

hiszen a 11 százalék feletti munkanélküliséget sikerült 3,5 százalékra csökkenteni, majdnem egymillióval többen dolgoznak most, mint a kormányzásuk kezdetekor.

Szóba került az is, hogy a világkongresszust hisztérikus támadások érték az úgynevezett liberális aktivisták és sajtó részéről.

Az államtitkár érthetetlennek nevezte ezeket az akciókat,

hiszen a liberálisok magukat befogadónak, más eszmékkel kapcsolatban toleránsnak hirdetik, valójában azonban csak azt a véleményt hajlandóak elfogadni, ami egyezik az övékkel.

Novák Katalin ugyanakkor kiemelte,

büszkék lehetünk   családtámogatási rendszerünkre, mert azt nagyon sok európai, sőt tengeren túli ország is iránymutatónak, követendőnek tartja.

A vendéglátó ország miniszterelnök-helyettese, Matteo Salvini olasz belügyminiszter is így nyilatkozott a "magyar modellről". Így fogalmazott: tanulni kell a magyar kormány családpolitikájából.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés hétfőn megszavazta a családvédelmi akció négy pontját, amelyek július elsején lépnek hatályba: a tízmillió forintos babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezmény kedvezményes hitelének kiterjesztését használt ingatlanokra, az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek egy részének elengedését gyerekek születésekor, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.

A négygyerekes nők személyijövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed (gyermekgondozási díj) az év második felében kerülhet a parlament elé, a bölcsődei fejlesztések pedig folyamatosan valósulnak meg - fűzte hozzá Novák Katalin.

A parlamenti voksolás "meglepetése", hogy a DK és a Párbeszéd kivételével (10 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett) valamennyi párt támogatta a csomagot.

Annak ellenére, hogy az ellenzékiek azt állították, ez a támogatási rendszer nem minden család számára jelent lehetőséget.

Novák Katalin ezt az állítást cáfolta és kijelentette: Magyarországon a lehető legtöbb támogatást szeretnék nyújtani a még gyerekvállalás előtt állóknak és a gyereket nevelőknek, valamint az egy- és kétszülős családoknak is.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?