HARCÉL

A miniszterelnök halálát kívánó CEU-st az ellenzék nem ítéli el

A V4NA nemzetközi hírügynökség tette közzé, hogy Kovács M. Mária, a Soros-egyetem történészprofesszora a magyar miniszterelnök washingtoni látogatása kapcsán olyan bejegyzést tett közzé a Facebookon, melyben Orbán Viktor miniszterelnök halálát kívánta.

Kovács M. Máriáról azóta kiderült, hogy „civilben” ellenzéki aktivistaként tevékenykedik, magyarán egy Soros-katonáról van szó.

Ahogy az Origo beszámolt róla, Kovács M. Mária a személyes Facebook-oldalán felidézte a néhai lengyel államfő, a konzervatív Lech Kaczyñski 9 évvel ezelőtti tragédiáját, amikor 95 utastársával egyetemben az oroszországi Szmolenszk közelében légi katasztrófa következtében szörnyethalt, éppen akkor, amikor a katyni vérengzés 70. évfordulójának alkalmából a kommunisták által elkövetett mészárlás helyszínére tartott.

A Soros-egyetem professzornője ezt írta a közösségi oldalon, egyértelműen Orbán Viktorra utalva:
Ha Kaczynski olyan ügyesen le tudott zuhanni...

Ismerősei – többek között a balliberális Klubrádió zenei szerkesztője, Göczey Zsuzsa – is csatlakoztak a minősíthetetlen kívánsághoz.

Göczey Zsuzsa konkrétan azon kezdett viccelődni, hogy Orbán Viktorból csak egy van, ellentétben Kaczyñskival, akinek politikai örökébe az ikertestvére, Jaros³aw lépett.

Ezt követően az Origo megkereste Kovács M. Máriát, a Soros-egyetemet, illetve a Klubrádió vezetőségét.

Az érintettektől nem kaptak választ, a Klubrádió vezetősége ugyan reagált a megkeresésre, de nem voltak hajlandóak elhatárolódni Göczey Zsuzsától.

Ezután az Origo e-mailen keresztül megkereste a parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártokat, név szerint a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), a Párbeszédet (P), a Jobbikot, a Demokratikus Koalíciót (DK) és a Magyar Liberális Pártot (Liberálisok).

Valamennyi politikai formációnak a következő kérdéseket küldték el:

Mi a véleményük Kovács M. Mária bejegyzéséről? Tudnak Önök azonosulni Kovács M. Mária szavaival? Önök szerint a Közép-európai Egyetemnek el kellene határolódnia az alkalmazottjától és bocsánatot kellene kérni? Az Önök véleménye alapján milyen konkrét következménye kellene legyen az ügynek Kovács M. Máriára nézve?

A Magyar Liberális Párttól (Liberálisok) válasz érkezett.

Õk egyedüli ellenzéki erőként elítélik a Soros-egyetem tanárának a közösségi oldalán megjelent gyalázkodó bejegyzését.

A válaszuk szó szerint:

A Magyar Liberális Párt soha, semmilyen körülmények között nem tud sem egyetérteni, sem azonosulni egy olyan kijelentéssel, amelyben bármely embertársunk halálát kívánják. A Liberálisok elítélik a CEU professzornőjének Facebook-posztját, a párt álláspontja szerint Kovács M. Máriának bocsánatot kellene kérnie a bejegyzéséért, azt azonban a továbbiakban a Közép-európai Egyetem belügyének tartjuk, hogy hogyan kezelik, esetlegesen szankcionálják a professzornő kiírását.

Időközben reagált a Jobbik is. Azt írták lényegében, hogy a Jobbik nem ért egyet Kovács M. Mária gyalázkodásával, de ‎szerintük ő nem közszereplő, ezért nem akarták érdemben kommentálni az esetet.

Mindezzel az a probléma, hogy egyszerűen nem igaz.

Kovács M. Mária közszereplő, mivel politikai aktivistaként is tevékenykedik a tanítás mellett.

Egy olyan személy, aki az antiszemitizmus vádjával Izrael miniszterelnöke előtt akarja besározni Magyarországot, az igenis közszereplő, mert politikai tevékenységet folytat.

Továbbá a sorosista tanár az MTA és az ellenzéki előválasztás kérdéseiben is nyíltan állást foglalt, magyarán politizált.

Ezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Jobbik állításával szemben Kovács M. Mária közszereplőnek minősül.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?