KÜLFÖLD

Európa biztonságát is veszélyeztetheti a líbiai polgárháború

Kadhafi bukása óta már a harmadik polgárháború zajlik Líbiában.
címkék:
  • Szerző: M.M.

A legújabb hírek szerint a Líbiában szemben álló felek kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére Moszkvában – közölte hétfő reggel az orosz média. A tájékoztatást az orosz külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette.

A híradások szerint már megérkezett az orosz fővárosba Halífa Haftar tábornok, az észak-afrikai ország parlamentjének oldalán álló, a nemzeti egységkormánnyal szemben harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, és később megérkezett oda Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke is.

Három polgárháború is végigsöpört Líbián

Kadhafi bukása óta már a harmadik polgárháború zajlik Líbiában. Marsai Viktor a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója az M1 Világ című műsorában elmondta „2019 áprilisában Halifa Haftar tábornok, a keleti területeket uraló hadúr, akinek semmilyen hivatalos pozíciója nincs az országban, támadást indított Tripoli ellen azzal a szándékkal, hogy elfoglalja a várost és kész helyzet elé állítsa mind a líbiai népet, mind pedig a nemzetközi közösséget.

Hozzátette, a villámháború kudarcot vallott, nyolc hónapja zajlanak a harcok az országban. Marsai Viktor kiemelte, a tripolii kormány többször is felszólította a nemzetközi közösséget, hogy aktívabban lépjen fel Haftar tábornokkal szemben.

Katonai segítséget kértek

A hathatós segítség azonban elmaradt, a harcok pedig tavaly év végén fellángoltak. Fájez al-Szárrádzs kormánya így gyakorlati katonai támogatást kért a nagyhatalmaktól. Ankara azonnal élt is a lehetőséggel, védelmi megállapodást kötött Tripolival, a török törvényhozás pedig jóváhagyta, hogy

Recep Tayyip Erdogan kormányfő csapatokat küldjön Líbiába.

A katonák áttelepítése már megkezdődött. A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója szerint azt még nem lehet tudni, hogy csak támogató szerepkörben érkeznek, vagy beavatkoznak a harcokba.

Egy évekig elhúzódó, az egész országra kiterjedő líbiai polgárháborúnak azonban súlyos következményei lehetnek Európára nézve. Az egyre súlyosbodó harcok és a békés rendezés egyre fogyatkozó esélye miatt bevándorlók újabb tömegei indulhatnak el a líbiai menekülttáborokból a Földközi-tengeren át az Európai Unió felé.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?