NÍNÓ

Czeglédy Csaba a vád szerint 387 millió forinttal gazdagodott

A vádirat szerint a bűnszervezet célja az áfafizetési kötelezettség csökkentése, valamint más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.
  • Szerző: RIPOST

Tagadta bűnösségét Czeglédy Csaba az általa irányított Human Operator Zrt. ügyének hétfői előkészítő ülésén a Szegedi Törvényszéken.

A személyzeti szolgáltatással foglalkozó szombathelyi székhelyű cég igazgatósági elnöki posztját 2010 decemberétől betöltő politikus azt állította, mindenét, amije van, adózott jövedelméből vásárolta.

A vádirat szerint a 2011-től működő, Czeglédy Csaba irányította bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A Human Operator Zrt. két alvállalkozó közbeiktatásával – melyek teljesítési segédként összesen nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vagy csak részben vallották be, és elmulasztották befizetni. Az alvállalkozókat és a szövetkezeteket ténylegesen a Human Operator Zrt. irányította.

A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A vádhatóság szerint a politikus a bűncselekményekből legalább 387 millió forinttal gazdagodott.

A politikus az európai parlamenti választásokon a DK listáján szerepelt, így mentelmi jog illette meg, az ellene folytatott eljárását ezért felfüggesztették, majd megszüntették. Czeglédy Csaba a törvényszék előtt sérelmezte, hogy az eljárás folytatását követően nem emeltek újra vádat vele szemben, a Szegedi Ítélőtábla végleges végzése alapján azonban erre nem volt szükség. Az eljárás érdemben január végén folytatódik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?