BOZÓT

Fokozódik a medveveszély, egyre többször bukkannak fel a veszélyes állatok

Tényleg szörnyen elszaporodtak? Vagy valami más ok lehet a háttérben?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nemrég lőtte ki egy erdélyi vadász a Hargitát rettegésben tartó óriási medvét. A vad nagy károkat okozott az évek során: három év alatt több mint száz állatot kapott el. A vadász a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, s ugyan jelezte, hogy bár medvepárti, de a vadat a károk megfékezése érdekében ki kellett lőnie – közölte az Inforádió a Magyar Időkre hivatkozva.

"A medve akkor vonul téli álmot aludni a barlangjába, ha hó födi a tájat, és nem látja már az élelem forrását – mondta a Magyar Időknek Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon munkatársa. A közhiedelemmel ellentétben azonban az állatok alvását nem úgy kell elképzelni, mint az ember pihenését. A téli álom, a téli hónapokban kialakuló nyugalmi állapotot jelenti. Ilyenkor a medvék életfolyamatai megváltoznak, szívverésük és vérkeringésük lelassul, de a testhőmérsékletük nem csökken."

A medvepark munkatársa közölte: nem lát esélyt arra, hogy Magyarországon olyan mértékben elszaporodjanak a medvék, mint az erdélyi területeken. A medveészlelések megszaporodása szerinte a technika fejlődésének, vagyis az egyre több vadkamera megjelenésével és felszerelésével magyarázható.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?