POLITIK

Befolyásszerzés: Sorosék videóval kommentálják Gyöngyöspatát

Most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért – üzente Alexander Soros az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) közösségi oldalán közzétett videóban, amelyben maga Soros György is megszólalt.
  • Szerző: RIPOST

Most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért és a befogadásukért az európai társadalmakkal, valamint azért, hogy komolyan vegyék őket, mint választótestületet.


Így buzdította a romákat harcra Alexander Soros, az amerikai milliárdos fia. Szintén felbukkant a videóban a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítója és elnöke, aki arról beszélt, hogy a romákat éri a legtöbb hátrány Európában.

„A romák szenvedik el a legtöbb diszkriminációt természetesen, ők a legelnyomottabb kisebbség Európában, és a küldetésem részévé tettem, hogy segítsem őket.”

Minden bizonnyal nem véletlen a felvétel időzítése, hiszen itthon a gyöngyöspatai kártérítési per uralja a közbeszédet. Éppen ezért Sorosék lépése nehezen értelmezhető másként, minthogy a bevándorláspárti milliárdos ismét megpróbálja befolyásolni a magyar belpolitikát.

Mint ismert, hatalmas felháborodást okozott a magyar társadalomban a Kúria tavaly decemberi döntése, amellyel kártérítésre kötelezték a gyöngyöspatai önkormányzatot és az illetékes tankerületet. A döntés értelmében a kistelepülésnek 100 millió forintot kell fizetnie azoknak a roma családoknak, akiknek a gyermekeit „szegregáltan” oktatták a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Ezzel a helyi önkormányzat roppant kellemetlen helyzetbe került, hiszen az összeg kifizetésével minden bizonnyal csődbe mennének. A kormány egy áthidaló megoldással próbálja meg rendezni a feszült helyzetet: azt szeretnék elérni, hogy a bíróság által megítélt kártérítés összegét természetbeni juttatással, többek között oktatással is ki lehessen egyenlíteni. Érdekes módon a romák felzárkóztatását – kommunikációs szinten zászlajára tűző – ellenzék nem támogatta a polgári kabinet felvetését, ami arra enged következtetni, hogy a roma integrációt csupán politikai haszonszerzésre próbálják meg felhasználni.

Van a történetnek egy másik érdekes vetülete: ki szította fel a kedélyeket? A Fidesz Soros Györgyöt, és a hozzá köthető szervezeteket vádolta meg ezzel, nem véletlenül. Kiderült, hogy az az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) kezdeményezett jogi eljárást az ügyben, amelynek a legfőbb támogatója a Magyar Soros Alapítvány és a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet – Open Society Institute.

A hazai közvélemény egyértelműen a kormányt támogatja az ügyben: a HírTV által indított szavazáson a válaszolók 97 százaléka Orbán Viktorékkal értett egyet. Az, hogy a téma megmozgatja a magyar társadalmat, mi sem mutatja jobban, minthogy 60 ezren küldtek sms-t a hírtelevíziónak.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?