POLITIK

A trágár Hadházy vagyonnyilatkozata hiányos

Hadházy „megfeledkezett” azokról az adományokról, amelyeket a választóktól kapott, hogy a lóalkatrész szöveg miatti pénzbüntetését kifizethesse – írja a Mandiner.hu.
  • Szerző: Ripost

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő 2019 októberében trágár szövegű táblával zavarta meg a miniszterelnök parlamenti felszólalását. A tavaly őszi ülésnapon Hadházy odasétált a pulpituson beszélő Orbán Viktorhoz, majd táblákat tartott elé, melyeken a „stop propaganda”, „stop korrupció” feliratok szerepeltek, de ülés közben elővett egy nyomdafestéket nem tűrő mondatot („a lónak a faszát!”) tartalmazó táblát is.

(Forrás: YouTube)

Hadházy akciójának következménye az lett, hogy Kövér László házelnök 329 ezer forintos pénzbüntetés szabott ki rá, ennek teljesítéséhez pedig a képviselő a választóktól kért segítséget, hogy a büntetést ne neki kelljen állnia.

A politikus beszámolójából tudjuk, hogy a büntetés összegét végül nem saját zsebből fizette ki, hanem az adományokból. Ahogy ő fogalmazott: „Több táblányi pénz gyűlt össze az Önök jóvoltából”.

A rendszeresen korrupcióról és átláthatóságról beszélő Hadházy azonban a támogatásokról elfelejtett beszámolni az idén januárban leadott vagyonnyilatkozatában. A képviselő üresen hagyta a vagyonnyilatkozatának 17. oldalát, amelyen az országgyűlési képviselőknek a képviselői megbízatásukkal összefüggésben kapott ajándékokról kell beszámolniuk, noha egyértelmű, hogy az adományokat azért kapta, hogy a képviselőként kapott pénzbüntetését ki tudja fizetni.

Az országgyűlési törvény szerinti a képviselői tiszteletdíj 1/12-ed részének megfelelő értékhatárt meghaladó értékű ajándékokról és ingyenes juttatásokról a vagyonnyilatkozata részeként kimutatást köteles vezetni. Hadházy büntetése 329 ezer forint volt, ez az összeg jócskánmeghaladja a bruttó 1 millió forintos képviselői tiszteletdíj 1/12-ed részét.

És ezeket olvastad már?