Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.05.28.

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

Az orosz áttöréstől való félelem miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy egyes NATO-tagállamok katonákat küldjenek Ukrajnába.

A német Bild információ szerint konkrét tervek vannak arra, hogy a NATO-hadseregek közvetlenül segítsék Ukrajnát a védekezésben. Ez azonban egyre közelebb hozza az orosz és a NATO-erők közvetlen összecsapását, a világháború kitörését. Az egymást követő lépések azt mutatják, hogy a Nyugatnak - azon kívül, hogy le kell győzni Oroszországot - nincs elképzelése arról, hogyan lehetne befejezni a háborút. Brüsszel és a NATO még több fegyvert, még több pénzt akar pumpálni a háborúba.

Pistorius visit to Lithuania
A német védelmi miniszter Boris Pistorius Leopard 2 harckocsival érkezik egy litvániai katonai gyakorlótérre -  Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ahogy arról korábban írtunk, a Harkiv elleni támadások folytatódásával egyre intenzívebbé válik a vita a nyugati fegyverek oroszországi katonai célpontok ellen. Szófiában a NATO Parlamenti Közgyűlésén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta: "Biztos vagyok benne, hogy ha fegyvereket adtunk át Ukrajnának, akkor ezek már nem a mi fegyvereink, hanem az ő fegyvereik, ami azt jelenti, hogy csapást mérhetnek velük legitim katonai célpontokra, többek között Oroszországban. Például olyan légibázisok ellen, amelyeket Oroszország használ" - tette hozzá. 
A Bild  szerint egyes NATO-tagországok, különösen a balti államok, Nagy-Britannia és Kanada sürgeti a szövetséget, hogy helyezzen át néhány NATO-műveletet Ukrajna területére.
A cél a létszámhiánnyal küzdő ukrán hadsereg megsegítése, az orosz előrenyomulás megállítására. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint a tervek nem jelentik a háború eszkalációját, de logisztikai szempontból logikusak lennének. Artis Pabriks volt lett védelmi miniszter azt mondta a Bildnek , hogy a balti országok katonái „feladatokat hajthatnak végre” Nyugat-Ukrajnában, vagy aknamentesítést végezhetnek az Oroszországtól felszabadított területeken.
Emlékezetes, hogy Emmanuel Macron francia elnök többször kijelentette, hogy nem szabad kizárni nyugati csapatok küldését Ukrajnába, ha Oroszország tovább nyomulna előre, és azt Kijev kérné. Hétfőn Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők főparancsnoka bejelentette, hogy aláírta azokat a dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik a francia katonai oktatók érkezését az ukrán kiképzőközpontokba.
A nyugati kommunikáció a hangsúlyt a NATO-katonák "nem harci" szerepkörére helyezi, beleértve az ukrán csapatok helyszíni kiképzését, a harcoló csapatok logisztikai és javítási támogatását, aknamentesítést. Ezzel segítenék az ukránoknak felszabadítani katonai erőik egy részét. Nyilvánvaló azonban, hogy az ilyen jelenlét is kiválthatja az oroszok támadását, majd válaszul a NATO beavatkozását, vagyis a háború kiterjedését.
Thorsten Benner, a Global Public Policy Institute (GPPi) társalapítója és igazgatója a Strategic Europe kérdésére, hogy az európaiak felkészültek-e arra, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, azt mondta: ha Oroszország jelentős áttörést érne el az amerikai választások előtt, az Egyesült Államok – néhány európai szövetségessel együtt – szinte biztosan közvetlenül beavatkozna az ukrán földön folyó harcokba, tekintettel arra, hogy Joe Biden amerikai elnöknek erősnek kell lennie a sorsdöntő választások előtt. Hozzátette, ez csak azt mutatja, hogy a háború ködében az események gyakran felülírhatják a „soha” szót. Mármint azt, hogy NATO-csapatok nem mennek Ukrajnába.

 

origo.hu

Sokak bánatára nem lehet ott az olimpián a szuperszexi orosz úszónő - galéria

ripost.hu

Olimpiai megnyitó, fotókon a magyar csapat érkezése

borsonline.hu

Felfedte az univerzum: 3 csillagjegy a múltban rekedt, ez az ő átkuk

magyarnemzet.hu

„Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

vg.hu

Párizs 2024: példátlan, ami a kínai úszókkal történik – ez már Amerikának is sok

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

mindmegette.hu

Ingyen jutott pisztáciához az Aldiban egy magyar vásárló, nem hiszed el, hogyan csinálta

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

ripost.hu

Szándékosan fellibbent Tolvai Reni miniruhája - Forró fotó

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kijev kifogy a katonákból: a főparancsnok nehezen tud erősítést küldeni a frontra

POLITIK

Ki vezeti most Amerikát? Mindenki a tévelygő, tántorgó Bidenen nevet - videó

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Nem hagyjuk, hogy Ukrajna zsaroljon bennünket

POLITIK

Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK

Jó hangulatú román-magyar tárgyalások

POLITIK

7 embert tartóztattak le Belgiumban terrorizmus-gyanú miatt