POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.04.29.

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

Brüsszel megszavazta: továbbra is vámmentesen, dömpingáron jöhetnek az ukrán mezőgazdasági termékek Európába.

Tiltakoznak az európai gazdák az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának meghosszabbítása ellen. Erről az Európai Parlament a napokban szavazott, ráadásul egyes termékek nem szerepelnek az érzékeny termékek listáján, beleértve a legnagyobb piaci zavarokat okozó gabonaféléket. 

BELGIUM - SOI - FARMERS PROTEST
Újabb gazdatüntetést hirdettek a gazdák, Brüsszelbe vonulnak - Fotó: Hans Lucas via AFP

Nagy István agrárminiszter szerint a rendelet tovább nehezíti az európai gazdák helyzetét. Úgy fogalmazott: Brüsszel továbbra is agrárválságot okoz, a háborút pénzeli az európai gazdák támogatása helyett. 

Olyan új vezetést kell választani június 9-én, amely nem helyezi harmadik országok érdekeit a saját gazdái elé, és amely valódi intézkedéseket képes hozni az európai gazdák védelmében

- közölte a miniszter.

A jelenlegi kereskedelmi intézkedések 2024. június 5-én lejárnak, és az új rendeletnek ezt követően azonnal hatályba kell lépnie. Ennek értelmében az eddigi gabonára vonatkozó behozatali tilalmakat meg kellene szüntetni, ellenkező esetben kötelezettségi eljárást indíthat Brüsszel. 

A 27 tagú EU nagy részén – Finnországtól Görögországig, Lengyelországtól Írországig – a gazdálkodók elégedetlensége egyre nagyobb lendületet kap a júniusi európai parlamenti választások közeledtével - írja az ABC News. Az adminisztrációs kötelezettségek, a rendeletdömping betartása, és az olcsó importverseny miatt lehetetlen nyereségesen termelniük, miközben a konkurenciának nem kell az uniós előírásoknak megfelelniük.
Érdemes emlékeztetni, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen volt az, aki keményen lobbizott az EU-Ukrajna vámmentes kereskedelmi egyezmény további egy évre történő meghosszabbításáért. Ennek köszönhetően Ukrajna, amely nem tagja az Európai Uniónak, erősebb pozíciót foglal el a kereskedelmi tárgyalásokon, mint a tagországok, köztük Magyarország és Lengyelország.
Nem véletlen, hogy az EU eddigi mezőgazdasági politikája ellen újabb hatalmas demonstrációra készülnek a dühös gazdák. Június 4-én a belga fővárosban tüntetnek, hogy az európai parlamenti választások előtt kinyilvánítsák, ellenzik Brüsszel gazdaságokat leromboló politikáját. Bemutatják, hogy kik azok az EP-képviselők, akik támogatják a Green Dealt, nehogy újraválasszák őket.
 

Polish farmers protest EU Green Deal and Ukrainian grain
A lengyel gazdák folyamatosan blokkolták az ukrán határt, országos tiltakozásokat szerveztek - Fotó: Anadolu via AFP

Szczepan Wójcik, a lengyel Agrárgazdasági Intézet elnöke a Radio Maryjának elmondta: azt kérjük a választópolgároktól, hogy figyeljék a politikusok kezét, és szavazzanak azokra, akik mindig is a gazdák oldalán álltak, távol tartják magukat az álzöld ideológiától.
Jakab István, a MAGOSZ elnöke a Kossuth Rádióban elmondta, a feldühödött gazdák – nem véletlenül – június elejére, az EP választásokhoz időzítik következő nagy tüntetésüket. A termelőknek ugyanis elegük lett abból, hogy a brüsszeli elit nyíltan saját gazdagodásuk céljából nem vetnek véget az ukrán mezőgazdasági dömpingnek.
Rámutatott, hogy ukrán oligarchák, amerikai és arab nagybefektetők, illetve az EU nagy tőkebefektetői saját extraprofitjukat gyarapítják az ukrán termékekkel. Azért nyitják meg a piacokat, azért adnak teljes szabad utat az egyébként kontrollálatlanul előállított ukrán termékek számára az unió irányába, mert ezek a saját termékeik.
Orbán Viktor kampánykörútjának első állomásán, Nemesbörzsönyben helyi gazdákkal találkozva úgy fogalmazott, két év telt el azóta, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, vámmentessé teszi az ukrán mezőgazdasági termékek szállítását az Unióba. Az volt a cél, hogy ezeket a háború ellenére is el lehessen juttatni például Afrikába. Hamar kiderült, hogy az ukrán termékek nemhogy nem jutottak el a célországokba, hanem gyakorlatilag tönkre tették az uniós gabonapiacot. Nyilvánvalóvá vált, hogy Brüsszel nem a gazdák, hanem a nagyvállalatok érdekeit védi.

Orbán Viktor azt mondta: csak akkor tudja megvédeni az érdekeiket, és ezzel együtt a hazai agrárszektort, ha június kilencedikén maguk a gazdák is emellett teszik le voksukat, és szavazataikkal a kormánypártok jelöltjeit támogatják.
 

Csak akkor tudok segíteni, ha önök fegyvert adnak a kezembe. Én nem leszek rest azt előrántani. Lövök én mindenre, ami mozog, meg suhintok oda, ahova kell. De csak akkor, hogyha van a kezemben eszköz. És az én fegyverem az önök szavazata

– mondta a magyar kormányfő.

Beláthatatlan következmények 
"A baromfi, a tojás és a cukor esetében a brüsszeli döntés az elmúlt három év importjának átlagában maximalizálta a vámmentesen behozható mennyiséget, amivel lényegében konzerválja az elmúlt évek rendkívüli mértékben megemelkedett behozatalát. Ennél is nagyobb probléma, hogy a gabonák és olajosmagvak esetében semmilyen korlátozás nincs. Ha folytatódnak az év első három hónapjában tapasztalt behozatali trendek, akkor az Ukrajnából az EU-ba érkező kukorica és búza import meg fogja haladni a rekordnak számító 2022-es és 2023-as mennyiségeket. Mindez beláthatatlan következményekkel jár majd az európai gazdálkodókra nézve, hiszen az európai és a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a nemzetközi nagytőkés oligarchák tulajdonában álló több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb termelési feltételek mellett termelnek. Brüsszel ezzel továbbra is agrárválságot okoz, a háborút pénzeli az európai gazdák támogatása helyett" – közölte Nagy István agrárminiszter. 


 

 

origo.hu

Szoboszlairól is beszélt a Liverpool edzője az újabb bukás után

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

metropol.hu

Ekkor érkezik az égszakadás, erre jobb felkészülni

mandiner.hu

Jövőre már 3 labdarúgónk szerepel a Premier League-ben? – angol klubok vinnék a magyar labdarúgó-válogatott alapemberét

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

hirtv.hu

Orbán olyat tett, amitől Soros Györgyöt kiverte a víz

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Európa bölcsen tenné, ha átvenné a magyar stratégiát

POLITIK

Orbán Viktor: Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

POLITIK

Egy politikus nevével is visszaélt Magyar Péter munkatársa

POLITIK

Ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti.