INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.03.08.

„Nem vagyunk Brüsszel rabszolgái!” - Farmerek ezrei tüntetnek Európában

Hónapok óta tüntetnek a gazdák az EU agrárpolitikája ellen, de Brüsszel továbbra is engedi, hogy vámmentesen érkezzenek az ukrán agrártermékek Európába.

A gazdatüntetések ellenére az Európai Parlament illetékes bizottsága úgy döntött, hogy az Ukrajnából és Moldovából érkező importra kivetett vámokat újabb egy évre felfüggesztik. Ez pedig azt vetíti előre, hogy a gazdák haragja még a korábbinál is nagyobb lehet Európában.

Varsó, 2024. március 6.
Hónapok óta tüntetnek a lengyel gazdák az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen - MTI/EPA-PAP/Przemyslaw PiatkowskiFotó: Przemyslaw Piatkowski

Varsóban szerdán azt harsogták a tiltakozók: „Paraszt akarok lenni, nem Brüsszel rabszolgája!”, és „A pokolba a lengyel falu árulóival!” Ezekkel a szlogenekkel, és égő gumiabroncsokkal tüntettek a demonstráció résztvevői az EU agrárpolitikája és az olcsó mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő behozatala ellen. A gazdálkodók úgy látják, hogy létezésüket veszélyezteti az uniós politika és az ukrajnai verseny.

Polish Farmers Demonstrate In Warsaw
A gazdák azt ígérik, folytatják a tiltakozó akciókat - Fotó: NurPhoto via AFP

A rendőrség könnygázt és hanggránátokat vetett be a tüntetők ellen. 

A lengyel ellenzék szerint rendőrségi provokáció történt - Fotó: Michal Dyjuk

A Szuverén Lengyelország képviselői parlamenti sajtóértekezletükön brutálisnak minősítették a rendőrségi beavatkozást, és annak kivizsgálását szorgalmazták. Úgy vélték: rendőrségi provokáció történt. 

Tanúvallomásokra hivatkozva elmondták: a rendőrök köveket dobáltak a tüntetők irányába, erőszakkal emeltek ki tüntetőket a tömegből, egyeseket földre terítettek és megbotoztak.

Durvábbá váltak a gazdatüntetések Csehországban is, ahol a tiltakozók Prága forgalmát is megbénították. A gazdák úgy vélik, hogy nem kapnak elég támogatást, miközben az ukrán dömping elárasztja piacaikat, ráadásul az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásokkal is meggyűlik a bajuk.

A cseh kormány egyelőre nem enged a gazdák nyomásának - Fotó: Martin Divisek

A cseh gazdák a kormány irodája elé öntött trágyával és Prága utcáinak traktoros blokád alá vételével tiltakoztak az olcsó, Európai Unióba tartó agrárimport leállítása érdekében. A cseh agrárkamara elnöke, Jan Dolezal szerint elegük van abból, hogy egyre csökken a mezőgazdaságból élők jövedeleme. Az agrárkamara a támogatások 2022-es szintre való visszaállítását követeli, valamint a munkahelyek támogatását az agráriumban, továbbá a földadó csökkentését. Mindemellett szeretnék elérni, ha a kormány tenne valamit az uniós piacokon kialakult mezőgazdasági túlkínálattal, melyet az olcsó ukrán import okozott. A kormány ugyanakkor nem igazán kíván engedni a gazdák nyomásának, amit Petr Fiala cseh miniszterelnök nemes egyszerűséggel zsarolásnak nevezett. 
Marek Vyborny agrárminiszter kritizálta a trágya utcákra öntését, ám amikor beszélt a tüntetőkhöz, többször kifütyülték.

French farmers block roads with tractors in Paris
A franci gazdák is üzentek a kormánynak, az elhibázott brüsszeli intézkedések visszavonását követelik - Fotó: Anadolu via AFP

A  Mandiner értékelése szerint az Európai Parlament bizottsága csütörtöki döntésével gyakorlatilag semmit sem vett figyelembe a gazdaszervezetek módosító javaslataiból, és tovább rontja a kelet-európai gazdák piaci helyzetét, de már a nyugati termelőket is elérték az egyre növekvő import káros következményei. Brüsszel csak látszatintézkedésre volt képes, a megállapodás kiegészült ugyanakkor azzal, ha az EU-ba érkező import mennyisége meghaladja a 2022/2023 évit, akkor korlátozható a baromfihús, a tojás és a cukor behozatala. A piacvédelmet szolgáló kiegészítés ugyanakkor az európai termelői szervezetek egybehangzó álláspontja szerint látszatintézkedés, mivel a 2022/2023-as évben már a piaci zavarokhoz vezető mennyiség érkezett az EU-ba. 
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Komárom-Esztergom vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

metropol.hu

Szandi elárulta évtizedek óta tartó házassága titkát: Sosem hinnéd, mi az

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

travelo.hu

Nem mindennapi látványt nyújtó luxus magángép landolt Debrecenben

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián