Létrehozva: 2020.08.28.

A V4-ek külön egyeztettek a fehérorosz válság ügyében

Újabb személyek ellen vezet be szankciókat az Európai Unió a fehéroroszországi elnökválasztással kapcsolatban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Berlinben.

Szijjártó Péter az EU-s tagországok külügyminiszterei informális tanácskozásának szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a tagországok egyetértenek a szankciós lista bővítésében.

Az EU ezúttal a fehéroroszországi választási bizottság vezetőit és az elnökválasztás után kezdődött tüntetésekkel szembeni fellépésben főszerepet vivő rendőri vezetőket sújtja majd büntetőintézkedésekkel.

A visegrádi négyek külügyminiszterei külön egyeztetést is tartottak, és elhatározták, felkérik Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy ne várjon a külügyminiszteri tanács egy hónap múlva soron következő formális, hivatalos üléséig, hanem írásos döntéshozatali eljárás révén minél hamarabb gondoskodjon a lista bővítéséről – tette hozzá a magyar diplomácia vezetője, aláhúzva, hogy a bizonytalanság senkinek sem jó, és „erőteljesen megkérdőjelezheti az EU komolyságát”.

Az EU-tagországok külügyminiszterei ugyancsak egyetértenek abban a hármas megközelítésben, miszerint a fehéroroszországi változásoknak alkotmányos keretek között kell maradniuk, továbbá mindig tiszteletben kell tartani Fehéroroszország szuverenitását és a lakosság akaratát, harmadik fő elvként pedig érvényesíteni kell geopolitikai szempontokat is, „tekintettel arra, hogy Oroszország a szomszéd” – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: lehetségesnek tűnik a konszenzus felépítése Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítő szerepe körül, hiszen Fehéroroszország is tagja a szervezetnek, és Oroszország is részt vesz a munkájában.

Szijjártó Péter Oroszországgal kapcsolatban hozzátette, hogy a következő hivatalos tanácsülésen az EU és Oroszország kapcsolata is napirendre kerül. Ebben az ügyben „még mindig van egy erőteljes képmutatás”, hiszen az ukrán válság miatt Moszkva ellen bevezetett EU-s szankciók nem érintik egyformán a tagállamokat.

A legnagyobb nyugat-európai gazdaságok csaknem 25 százalékkal növelték Oroszországba irányuló exportjukat 2015 óta, míg például Magyarországot hátrányosan érintik a szankciók, de ennek ellenére „soha nem törtük meg az EU egységét” – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

Mint mondta, fontos, hogy az EU-s egység kialakuljon egy másik kérdésben is, méghozzá a tagállamok energiaellátásának kérdésében. Az infrastrukturális helyzetből, a történelmi örökségből, a földrajzi fekvésből és az európai árviszonyokból fakadóan úgy alakult, hogy Magyarország Oroszországtól vásárol földgázt, és „nem fogadjuk el, hogy bárki megmondja nekünk, hogy honnan és mennyiért vásároljunk gázt”.

A nemzeti szuverenitás és a nemzetbiztonság alapvető eleme annak szabad eldöntése, hogy honnan lehet a legjobban, a leggyorsabban és a legbiztonságosabban beszerezni energiahordozókat – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter arról is szólt, hogy az informális külügyminiszteri tanácsülés egyik fő témájával, a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett földgázmezők körüli török-görög és török-ciprusi viszállyal összefüggésben többen figyelmeztettek az illegális migráció felerősödésének veszélyére. Egy Törökország felől elinduló újabb migrációs hullám először a nyugat-balkáni országokat állítaná „elképesztő kihívások elé”, majd megérkezne a schengeni határokhoz, és a koronavírus-világjárvány miatt „elképesztő egészségügyi kockázatokat jelentene”.

Ezért a Törökországgal szembeni kemény fellépés helyett az együttműködésre kellene összpontosítani, mert a Törökországban tartózkodó „négymillió illegális migráns megjelenése a schengeni határoknál, és praktikusan Magyarország déli határánál mindenképpen olyan jelenség, amelyet el kellene kerülni” – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette, hogy kompromisszumos javaslatként megfogalmazódott, hogy fel kellene kérni Törökországot a párbeszédre és a tengeri próbafúrások felfüggesztésére. Azonban az üggyel a jelentősége miatt nem a külügyminiszteri tanács, hanem a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács foglalkozik majd a következő, szeptember 24-én kezdődő kétnapos ülésén.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert; máris elbúcsúzott a tréner

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Madárinfluenza: minden ötödik bolti tej fertőzött volt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.