Létrehozva: 2019.12.07.

Magyar műholdakat lőttek az űrbe

Magyar idő szerint pénteken 9.18-kor Új-Zélandról felbocsátották, majd sikeresen pályára állították a műegyetemi fejlesztésű SMOG–P és a magánfinanszírozású ATL–1 műholdakat. Az új-zélandi Mahia-félszigetről felbocsátott két magyar űreszköz 360 kilométer magasságban kering.

A start tökéletesen sikerült, az összes műholdat a tervezett pályára állították- jelentette a Magyar Nemzet.

Péntek reggel sikeresen útnak indítottak két magyar fejlesztésű műholdat, a műegyetemi mérnökcsapat hatalmas örömére. Ugyanez a gárda szomorúan élte meg, amikor a múlt pénteken 18 perccel a tervezett indulás előtt fújták le a startot. A kilövőállványon álló rakétát földre fektették, kijavították, majd eredeti helyzetébe tették vissza. A tegnapi starttal kapcsolatban szintén fenntartások voltak – ezúttal a nagy szél miatt volt kétséges az indítás. Minden rendben volt, így elindíthatták a második és harmadik hazai fejlesztésű műholdat.

Az első, űrbe küldött hazai műhold a Masat–1 volt. A mintegy ötéves fejlesztés eredményeként elkészült eszközt 2012. február 13-án indították útnak a Francia Guyana-i Kourou melletti űrkikötőből, és csaknem három éven át kiválóan működött. A sikeren felbuzdulva több magyar műhold fejlesztése kezdődött egymással párhuzamosan. A felbuzdulás egyik terméke a SMOG–P, az első magyar 1–PocketQube (5×5×5 centiméter) méretű műhold, ami teljes egészében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készült, oktatók irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, szponzorok támogatásával. A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói fogták össze. A munkában aktívan részt vettek a Gépészmérnöki Kar hallgatói, valamint külső szakértők is. – A befektetett energiát nehéz megbecsülni, hiszen a 13-15 fős fejlesztőcsapatban volt olyan hallgató, aki csupán két féléven át vett részt a munkában, de olyan is akad, aki öt évig dolgozott az apró műholdon. A fejlesztés 2014-ben indult, azóta számos (villamosmérnöki és gépészmérnöki) szakdolgozat, diplomaterv, tudományos közlemény és PhD-kutatás sikeréhez járult hozzá – tájékoztatott Dudás Levente, a program egyik vezetője.

A SMOG–P fedélzetén az alapvető működést biztosító egységek mellett a Föld körüli térség ember keltette elektromágneses szennyezettségét vizsgáló műszer található. A SMOG–P világelső, mivel mostanáig nincs sikeres 1–PQ méretű műholdas misszió. Ugyanakkor olyan véleményeket is hallani, hogy az öt centiméteres, kocka nagyságú műholdak veszélyt jelentenek a Föld körül keringő eszközök biztonságára, mert méretük miatt nem látjuk pontos pályájukat. Dudás Levente szerint ez nem igaz. Ezt a mérettartományt éppen látják a földi berendezések, nyomon követhető a mozgásuk.

Az ATL–1 az első magyar 2–PocketQube (5×5×10 centiméter) méretű, teljes egészében magánvállalkozásban, a SMOG-csapat bevonásával megvalósult műhold. Küldetése során speciális akkumulátor-hőszigetelő anyagok között. A műholdak vezérlését, adatainak vételét a Műegyetemen elsődlegesen az E épület tetején található rádióállomás biztosítja. A műholdak első jeleit japán és ausztrál csillagászok vették. Hazánk felett először tegnap este 19.40-kor haladt át a SMOG–P.

Egy februárban közölt összesítés szerint közel kétezer műhold kering a Föld körül, melyek legtöbbje (több mint 40 százaléka) kereskedelmi célokat szolgál. A Portfólió.hu szerint a legtöbb műholdat – 830-at – az Egyesült Államok működteti. Ezt követi Kína 280, majd Oroszország 147 műholddal. Magyarország két működő műholdat jegyez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

hirtv.hu

Interjút ad Orbán Viktor a Kossuth rádióban

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott