POLITIK

14 éve szivárgott ki Gyurcsány őszödi beszéde

Éppen 14 évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17.-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc Őszödön, zárt körben elmondott botrányos beszéde, amelynek következtében Magyarország a rendszerváltás utáni legsúlyosabb politikai válságát élte át.
  • Szerző: RIPOST

Maga a beszéd 2006. május 26-án hangzott el Balatonőszödön, ahol Lendvai Ildikó vezetésével a szocialisták képviselőcsoportja tartott zárt ülést.

Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

Akkor vallotta be Gyurcsány, hogy az előző kormányzati ciklusban nem csináltak semmit, hogy trükkök százaival hitették el, hogy a gazdasági helyzet jó.


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány ellen tüntetõk a Kossuth téren
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az akkori miniszterelnök egyebek mellett ezt mondta:

„Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elk..tuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni (...) Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.„

A szöveg kiszivárgása után már igazságbeszédnek nevezte mondandóját Gyurcsány, és úgy tett, mintha a beszédet nyilvánosságra szánta volna.

A Kossuth Rádióban elhangzott beszédrészletek tiltakozáshullámot váltottak ki, folyamatosan tüntettek a Kossuth téren, egészen október 23-ig. Akkor a rendőrség brutális rohamot intézett a tiltakozók ellen, nem kímélve öregeket, kismamákat, gyerekeket sem. Szemeket lőttek ki, embereket rugdaltak a földön, hajtóvadászatot rendeztek a demonstrálók ellen.

Budapest, 2006. október 23. Egy tüntetõt földre tepernek a rohamrendõrök az Alkotmány utcában, amikor a rendõrség feloszlatta a Kossuth tér felé vonuló demonstráló csoportot.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Gyurcsány végül 2009. márciusban kényszerült lemondani egyrészt az általa folytatott gazdaságpolitika teljes csődje, valamint az akkorra már óriásira nőtt társadalmi ellenszenv hatására. 2010-ben kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP, míg az MSZP a teljes eljelentéktelenedés útjára lépett. Gyurcsány 2011 októberében otthagyta a szocialistákat, és megalapította új pártját, a Demokratikus Koalíciót.

Az M1 képösszeállítása a Gyurcsány elleni tiltakozásról itt tekinthető meg.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?