RETRO RÁDIÓ

Ha így ülteted a fűszernövényeket, télen is életben maradnak

WB
Szerző
WB
Létrehozva2024. 12. 01. 20:00

A zöldfűszer akkor az igazi, ha frissen szedjük és magunk termesztjük, akár egy cserépben az ablakban, vagy balkonládában, de a legjobb, ha szabad földben, a kis kertünkben nevelgetjük. Ha betartunk pár szabályt ültetés és gondozás során, páratlanul gazdag és ízletes termés lesz a jutalmunk.

Gond nélkül beszerezhetjük

A legkedveltebb fűszerek, a bazsalikom, nemes babér, turbolya, metélő hagyma, oregánó, kakukkfű, menta, rozmaring, majoránna, tárkony, petrezselyem, citromfű és zsálya. Ezeket mind gond nélkül be lehet szerezni és a téli hónapokban a legalkalmasabbak arra, hogy a lakásban – például a konyhaablak párkányán – mennyei illatú fűszerkertet alkossanak.

 

Ezeket vegyük inkább frissen

Az olyan egynyárikkal, mint a kapor, a borágó vagy a borsikafű, nem érdemes foglalkozni télen, hiszen az ilyen fűszernövények ideje őszre lejár. Ha mindenképpen szeretnénk frissen szüretelni belőlük, akkor ültessünk újakat, hogy időben kifejlődjenek. Ide sorolhatjuk még a bazsalikomot is, ami habár valójában évelő, a legtöbb helyen egynyáriként termesztik.

 

Vásároljunk megbízható helyről

A palántákat legjobb, ha a kertészetből szerezzük be, hiszen az ott kapható növények nagy eséllyel életerősek és egészségesek, de nincs baj azokkal sem, amiket a nagyáruházak polcairól viszünk haza. De fontos, hogy a közértes változatot a vásárlás után mihamarabb ültessük át jó minőségű földbe.

 

Fontos a növények mérete

Ha korlátozott helyünk van a délre néző ablakok mellett otthonunkban, akkor kisebb példányokat tartsunk egyetlen nagyobb helyett. Ilyen kisebb és téltűrő növény például a bazsalikom, a fodormenta vagy a petrezselyem, ami a félárnyékot is jól viseli. A citromfű viszont erőteljesen terjeszkedő növény, a rozmaring pedig akár 120 centiméter magasra és ugyanilyen szélesre is megnőhet.

Morning,Perfection:,Intimate,Close-up,Of,Fluffy,Scrambled,Eggs,In,A
Fotó: Only 4K Ultra HD /  Shutterstock

Ha a kintiek bekerülnek

Amíg az idő éjszakánként nem közelíti meg a fagypontot, a legtöbb növény nap közben még élvezheti az enyhe őszi időjárást. De, ha hirtelen a kinti bőséges napfényből rögtön a sötét szobába kerülnek növényeink, annak nem fognak örülni. Néhány nap elteltével vigyük őket egy még árnyékosabb, kinti helyre, ahol már kevesebb napfényt kapnak nap közben, a hideg éjszakákra pedig kerüljenek házon belülre. Amint az éjszakák hideggé válnak, már ne tegyük ki őket többet a szabadba, még nappal sem.

 

Ültessük megfelelő helyre

Minden fűszernövény jól érzi magát cserépben, dézsában és kosárban. Azokat a növényeket, amelyek nem bírják a fagyot, mint a rozmaring, a babér és a bazsalikom, érdemesebb ágyás helyett cserépbe ültetni. Mivel a legtöbb fűszernövény eredetileg mediterrán területekről származik, ezért ültetés után tartsuk napfényes helyen.

 

Válasszunk megfelelő földkeveréket

Annak érdekében, hogy a fűszernövényeink ne csak gyönyörűek, hanem fogyasztásuk is biztonságos legyen, fontos a minőségi földkeverék. A természetes tápanyagokban gazdag, porózus, jó vízáteresztő képességű talaj garantálja, hogy a növények színe és íze teljes mértékben kibontakozhasson.

 

Találjunk megfelelő helyet

A növényeknek továbbra is szükségük lesz annyi napfényre, amennyit csak képesek vagyunk biztosítani nekik a négy fal között. Ha rendelkezésünkre áll a konyhaablak közelében egy szélesebb ablakpárkány, amelyet bőséggel ér a napfény, tegyük oda a fűszernövényeket. A legjobb, ha déli ablak közelébe tesszük őket, hiszen a nap ilyenkor ebből az irányból járja körbe a házakat.

 

Hagyjuk őket regenerálódni

Ha kifejlett növényeket vásároltunk, hazaérés után jól öntözzük meg, hiszen nem tudhatjuk biztosan, mikor jutottak utoljára vízhez. A következő néhány napban még ne mozgassuk őket, ne tépjünk belőlük, mert nyugalomra lesz szükségük, hogy hozzászokhassanak új környezetükhöz.

 

Ültessünk mellé társakat

Mivel gyakran kevés hely áll rendelkezésünkre a párkányon, érdemes lehet több zöldfűszert is összeültetni egymással. Fontos azonban figyelni arra, hogy mit mivel párosítunk. A bazsalikom legjobb társa például a metélőhagyma, az oregánó és a petrezselyem. A kapor mellé érdemes kakukkfüvet ültetni, segítik ugyanis egymást a kártevők távol tartásában is.

 

Kerüljük a túlöntözést

Ne feledjük, hogy a növényeknek télen jóval kevesebb vízre van szükségük, ezért csak akkor öntözzük őket, amikor a talaj már szinte teljesen kiszáradt. A pangó víz elkerülésére érdemes a virágtartó aljára egy réteg kavicsot helyezni, így javítjuk a vízelvezetést.

 

Tápozzuk ritkábban

A bent áttelelt növények általában nem igényelnek trágyázást vagy bármilyen tápoldatot. Amikor észrevesszük az új hajtásokat, akkor lassan fokozhatjuk az öntözések gyakoriságát, és néha egy kevés folyékony tápoldatot is hozzákeverhetünk a vízhez. Ha egy mód van rá, olyan biotápot használjunk, mely nem tartalmaz mesterséges vegyi anyagokat.

 

Óvjuk őket a kórokozóktól

A cserépben felbukkanó gyomnövényeket mindig húzzuk ki. A legtöbb fűszernövénynek nincs ismert kártevője, de ha sérült vagy beteg levelet, hajtást látunk, azt mielőbb vágjuk le a növényről, és helyezzük őket messzebb az egészségesektől, hogy megelőzzük az átterjedést. Ha a kár még nem túl vészes, némi szappanos vízzel permetezzük le az élősködőket a levelekről.

 

Szöveg: Antalfy Krisztina - Fanny magazin

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.