kulcsár edina
A zöldfűszer akkor az igazi, ha frissen szedjük és magunk termesztjük, akár egy cserépben az ablakban, vagy balkonládában, de a legjobb, ha szabad földben, a kis kertünkben nevelgetjük. Ha betartunk pár szabályt ültetés és gondozás során, páratlanul gazdag és ízletes termés lesz a jutalmunk.
Gond nélkül beszerezhetjük
A legkedveltebb fűszerek, a bazsalikom, nemes babér, turbolya, metélő hagyma, oregánó, kakukkfű, menta, rozmaring, majoránna, tárkony, petrezselyem, citromfű és zsálya. Ezeket mind gond nélkül be lehet szerezni és a téli hónapokban a legalkalmasabbak arra, hogy a lakásban – például a konyhaablak párkányán – mennyei illatú fűszerkertet alkossanak.
Ezeket vegyük inkább frissen
Az olyan egynyárikkal, mint a kapor, a borágó vagy a borsikafű, nem érdemes foglalkozni télen, hiszen az ilyen fűszernövények ideje őszre lejár. Ha mindenképpen szeretnénk frissen szüretelni belőlük, akkor ültessünk újakat, hogy időben kifejlődjenek. Ide sorolhatjuk még a bazsalikomot is, ami habár valójában évelő, a legtöbb helyen egynyáriként termesztik.
Vásároljunk megbízható helyről
A palántákat legjobb, ha a kertészetből szerezzük be, hiszen az ott kapható növények nagy eséllyel életerősek és egészségesek, de nincs baj azokkal sem, amiket a nagyáruházak polcairól viszünk haza. De fontos, hogy a közértes változatot a vásárlás után mihamarabb ültessük át jó minőségű földbe.
Fontos a növények mérete
Ha korlátozott helyünk van a délre néző ablakok mellett otthonunkban, akkor kisebb példányokat tartsunk egyetlen nagyobb helyett. Ilyen kisebb és téltűrő növény például a bazsalikom, a fodormenta vagy a petrezselyem, ami a félárnyékot is jól viseli. A citromfű viszont erőteljesen terjeszkedő növény, a rozmaring pedig akár 120 centiméter magasra és ugyanilyen szélesre is megnőhet.
Ha a kintiek bekerülnek
Amíg az idő éjszakánként nem közelíti meg a fagypontot, a legtöbb növény nap közben még élvezheti az enyhe őszi időjárást. De, ha hirtelen a kinti bőséges napfényből rögtön a sötét szobába kerülnek növényeink, annak nem fognak örülni. Néhány nap elteltével vigyük őket egy még árnyékosabb, kinti helyre, ahol már kevesebb napfényt kapnak nap közben, a hideg éjszakákra pedig kerüljenek házon belülre. Amint az éjszakák hideggé válnak, már ne tegyük ki őket többet a szabadba, még nappal sem.
Ültessük megfelelő helyre
Minden fűszernövény jól érzi magát cserépben, dézsában és kosárban. Azokat a növényeket, amelyek nem bírják a fagyot, mint a rozmaring, a babér és a bazsalikom, érdemesebb ágyás helyett cserépbe ültetni. Mivel a legtöbb fűszernövény eredetileg mediterrán területekről származik, ezért ültetés után tartsuk napfényes helyen.
Válasszunk megfelelő földkeveréket
Annak érdekében, hogy a fűszernövényeink ne csak gyönyörűek, hanem fogyasztásuk is biztonságos legyen, fontos a minőségi földkeverék. A természetes tápanyagokban gazdag, porózus, jó vízáteresztő képességű talaj garantálja, hogy a növények színe és íze teljes mértékben kibontakozhasson.
Találjunk megfelelő helyet
A növényeknek továbbra is szükségük lesz annyi napfényre, amennyit csak képesek vagyunk biztosítani nekik a négy fal között. Ha rendelkezésünkre áll a konyhaablak közelében egy szélesebb ablakpárkány, amelyet bőséggel ér a napfény, tegyük oda a fűszernövényeket. A legjobb, ha déli ablak közelébe tesszük őket, hiszen a nap ilyenkor ebből az irányból járja körbe a házakat.
Hagyjuk őket regenerálódni
Ha kifejlett növényeket vásároltunk, hazaérés után jól öntözzük meg, hiszen nem tudhatjuk biztosan, mikor jutottak utoljára vízhez. A következő néhány napban még ne mozgassuk őket, ne tépjünk belőlük, mert nyugalomra lesz szükségük, hogy hozzászokhassanak új környezetükhöz.
Ültessünk mellé társakat
Mivel gyakran kevés hely áll rendelkezésünkre a párkányon, érdemes lehet több zöldfűszert is összeültetni egymással. Fontos azonban figyelni arra, hogy mit mivel párosítunk. A bazsalikom legjobb társa például a metélőhagyma, az oregánó és a petrezselyem. A kapor mellé érdemes kakukkfüvet ültetni, segítik ugyanis egymást a kártevők távol tartásában is.
Kerüljük a túlöntözést
Ne feledjük, hogy a növényeknek télen jóval kevesebb vízre van szükségük, ezért csak akkor öntözzük őket, amikor a talaj már szinte teljesen kiszáradt. A pangó víz elkerülésére érdemes a virágtartó aljára egy réteg kavicsot helyezni, így javítjuk a vízelvezetést.
Tápozzuk ritkábban
A bent áttelelt növények általában nem igényelnek trágyázást vagy bármilyen tápoldatot. Amikor észrevesszük az új hajtásokat, akkor lassan fokozhatjuk az öntözések gyakoriságát, és néha egy kevés folyékony tápoldatot is hozzákeverhetünk a vízhez. Ha egy mód van rá, olyan biotápot használjunk, mely nem tartalmaz mesterséges vegyi anyagokat.
Óvjuk őket a kórokozóktól
A cserépben felbukkanó gyomnövényeket mindig húzzuk ki. A legtöbb fűszernövénynek nincs ismert kártevője, de ha sérült vagy beteg levelet, hajtást látunk, azt mielőbb vágjuk le a növényről, és helyezzük őket messzebb az egészségesektől, hogy megelőzzük az átterjedést. Ha a kár még nem túl vészes, némi szappanos vízzel permetezzük le az élősködőket a levelekről.
Szöveg: Antalfy Krisztina - Fanny magazin