Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.04.

Így tudod megvédeni az autódat a tűző napsugaraktól

Ha folyamatosan a napon parkolsz, az kívül-belül árthat az autódnak, hiszen az UV-sugárzás nemcsak a bőrünkre káros. Mutatjuk, milyen trükköket érdemes bevetned, hogy a napsugarak ne okozzanak problémát!

A legtöbben igyekeznek vigyázni az autójukra, és a fényezés ebből a szempontból mindenkinek az első helyek egyikén áll. Az UV-sugárzás és forróság idővel kifakíthatja a festéket, de a beltérben is kárt okozhat, például berepedezhet a műszerfal, sérülékennyé, törékennyé válhatnak a műanyag alkatrészek, kapcsolók. A kár ugyan nem egyik napról a másikra következik be, de egy tíz évesnél idősebb autón már jól látható nyomokat hagyhat, ha valaki rendszeresen a napon parkol vele. Hosszútávon tehát érdemes megvédeni a kocsit az UV-sugárzás káros hatásaitól; mutatjuk, mi mindent tehetsz azért, hogy sokáig újszerű maradjon.

Defocused,Blur,Of,Cars,Parking,In,A,Row.
Megviseli a kocsikat a napsugárzás. Fotó: hxdbzxy /  Shutterstock

Keresd az árnyékot

Ha csak lehetőséged van rá, állj a kocsival árnyékos helyre, hiszen ezzel tudod a legjobban megkímélni a tűző naptól. Ha csak a napon találsz helyet, akkor parkolj úgy, hogy a napsugarak irányába a kocsi hátsó szélvédője legyen, így ugyanis kevésbé forrósodik fel az utastér, és nem a műszerfalat süti a nap.

Mosd gyakrabban

Hőségben érdemes minél többször lemosni a kocsit, ugyanis ha a nagy melegben savas hatású szennyeződés kerül a kocsira, akkor a napsugarak hatására a festék sokkal gyorsabban fakul ki. Ilyen savas hatású szennyeződések például a madárürülék, a bogarak, és a por is. Ezeket minél hamarabb mosd le, de arra figyelj, hogy ne a tűző napon, a legnagyobb melegben mosd a kocsit, ugyanis a legtöbb vegyszer nem elég hatásos a forró környezetben és az erős UV-sugárzásban. 

Ne feledd a waxréteget

Mosás után a száraz karosszériára vigyél fel egy réteg viasztartalmú autóápolót – ezek a termékek lepergetik a vizet az autóról, és megakadályozzák, hogy az UV-sugárzás behatoljon a festék belső szerkezetébe.

Takard le a szélvédőt

A belső tér védelmére érdemes szélvédőtakarót használni, így kevésbé károsítja a műanyag felületeket, a bőrüléseket a napfény, erre a legcélszerűbb fényvisszaverő szélvédő takarót használni. Az egész kocsit azonban nem érdemes letakarni takaróponyvával, hiszen ha nem megfelelő anyagból készült, például nejlonból, akkor könnyebben bejut alá a pára, és felgyorsíthatja a korróziót. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek