OTTHONKA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.09.01.

Ezért lenne szüksége minden autósnak fedélzeti kamerára

Balesetek, vagy a járműveinket érintő kisebb-nagyobb sérülések, rongálások esetén bosszúsak lehetünk, ha nem tudjuk, mi is történt pontosan. Ennek kiderítésére remek megoldás egy fedélzeti menetrögzítő kamera beszerzése, és beszerelése.

A hűséges dokumentáló

Fő funkciója egy ilyen eszköznek a valóság rögzítése, ami számtalan esetben lehet segítségére a sofőröknek, hogy bizonyítani tudjanak szabálysértéseket, és megállapítható legyen a felelősség. Egyre népszerűbb ez a fajta biztosíték, ami szükség esetén jó, ha a kezünkben van.

 

Utólag is leleplezi

Gyakori, hogy „jóakarók”, határfeszegető fiatalok vagy ittas személyek szórakoztatónak tartják a parkoló autók megkarcolását, a kerekek kiszúrását, egyéb károkozást. Kamerával utólag is azonosíthatjuk az elkövetőket, jobb esetben kiderülhet az is, hogy állat okozott bajt.

 

Felvett rendszám

Előfordul, hogy egy zsúfolt parkolóházban, szűk helyeken vagy más helyszínen véletlenül okoz kárt egy másik sofőr az autónkban. Sokan ilyenkor reflexből elhagyják a helyszínt, mi pedig sosem tudjuk meg, ki és hogyan károsította meg a tulajdonunkat. Fedélzeti kamerával azonban sikerülhet elkapni a tettest, ha az dokumentálta a rendszámot.

autós üldözés, M0 ámokfutó, 2024. június 7., TV2 Tények
Fotó: Tények

Széles körű rögzítés

Egy fedélzeti kamera az autó körüli teret, és annak minden történését rögzíti, ráadásul dátummal és időponttal együtt, ez a naplózás pedig kifejezetten hasznos lehet, ha arra kerülne a sor, hogy hivatalos szervnek bizonyítsunk. Egyes eszközökkel 24 órás megfigyelés is lehetséges.

 

Segítség másoknak

A fedélzeti kameránk nemcsak személyes célokra jó: felvehet a környezetünkben történő balesetet, incidenst, ami az érintetteknek lehet nagy segítség az események tisztázásában, és a további lépések meghatározásában.

 

Nagyfokú biztonság

A kellék nemcsak a vezetőnek, de a többi utasnak is biztonságot adhat, sőt, bárkinek, aki a forgalomban van, még, ha nem is rendelkezik azzal az információval, hogy valami, vagy valaki éppen rögzíti.

 

Vezetői szokások

Akár a saját vezetői magatartásunkat is elemezhetjük a felvételekkel, ami például akkor jöhet jól, ha friss a jogosítványunk, vagy ha hosszabb kihagyás után ismét a volán mögé ülünk. Tanulóvezető fiataloknak és oktatóiknak is segítség lehet.

 

Tájak emlékbe

Saját mozi készítésére is alkalmas a kamera, főleg, ha egy kifejezetten szép és változatos tájon át vezet az utunk. Ezekből akár képeket is kivághatunk utólag, de a hegyvidéki tájat, tengerhez vezető szerpentint vagy éppen erdei fás utakat ábrázoló felvételek még egy otthoni bicikli- vagy gyaloglógépes aktivitás részei is lehetnek.

 

Előtérben az igények

Hatalmas a kínálat, az árak széles spektrumon mozognak, ennek köszönhetően némi utánajárással mindenki a saját elképzeléseihez igazíthatja a választást. A kompakt méretnek, beépített memóriának vagy memóriakártyának köszönhetően könnyű a használat, nem árt azonban, ha tudjuk, mire kell figyelni a beszerzéskor, ezen kívül milyen keretek között, mire és mire nem használható az eszköz.

 

Tartsuk szem előtt!

Vásárlásnál a következő szempontokra figyeljünk. Válasszunk megfelelő felbontást, hogy jól látható legyen egy rendszámtábla és forgalmi táblák, feliratok is. Parkoló funkcióval várakozás és bevásárlás idején sem kell aggódnunk. Lényeges a látószög, azaz, hogy minél nagyobb területet lásson a kamera, de az akkumulátor, az autó elektronikájába rögzíthető adapteres kábel hossza, az éjszakai üzemmód, a beépített helymeghatározás, az érintőképernyő vagy a haladási sebesség rögzítése is szempontok lehetnek.

 

Helyezzük fel ide

Műszerfalra és szélvédő mögé, de a visszapillantóba is rögzíthetjük. Léteznek tapadókorongos és ragasztható verziók, előbbit bárhova könnyen elhelyezhetjük és változtathatjuk a helyét is. A ragasztósat viszont már nehéz variálni, ha elsőre nem sikerült jól feltenni.

 

Változatos funkciók

A legtöbben előre helyezik az eszközt, vannak, akik azonban nem bízzák a véletlenre, és elöl-hátul felszerelnek egy-egy kamerát a teljes kép érdekében. Elérhetőek dupla kamerás eszközök is, amik az autón kívül és belül is rögzítenek, ezen kívül mozgásérzékeléssel ellátott kütyük is vannak, amik az autó elindulásával automatikusan bekapcsolnak.

 

A képkockák felhasználása

A fedélzeti kamerák használatának jogszabályi vonatkozásai is vannak, a szabályok országonként eltérőek lehetnek, ezért mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt külföldre autózunk. Hazánkban a kitétel, hogy az eszköz nem akadályozhatja és veszélyeztetheti a sofőrt és az utasokat, sem a megfelelő kilátást. Felvétel készítése saját érdekünkben engedélyezett, ám azok nyilvános közzététele szigorúan tilos. Egyedül bírósági eljárásnál mutathatók be és adhatók át hozzájárulás nélkül.

 

Motoron és biciklin is

Az autón kívül is praktikus egy kamera, főleg, hogy a kétkerekű járműveken nagyobb veszélynek lehetünk kitéve. Az erre való akciókamerát a bukósisakon is elhelyezhetünk, ezzel biztonságosabban érezhetjük magunkat az utakon, a kis eszköz jelenléte ráadásul a többi forgalomban közlekedő ember számára is jelzésértékű lehet.

 

Szöveg: Légrádi Júlia - Fanny magazin

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek