Létrehozva: 2024.08.20.

Így tudsz őszibarackfát magról szaporítani: ellenálló csemete, bőséges termés

Egyre többen szeretnének saját gyümölcsfát a kertjükbe, hiszen nincs is annál jobb, mint a magad terméséből szüretelni nyáron. Ha van kedvenc őszibarack fajtád, érdemes kicsíráztatni a magot, és felnevelni a saját kis fádat!

Szinte mindenki találkozott már a „parasztbarackkal”: kisebb a termése, mint a bolti őszibarack, de édes és finom, és az ilyen, magról nőtt fa rengeteg gyümölcsöt hoz, a fa pedig szinte elpusztíthatatlan: míg a faiskolából vásárolt csemeték szenvednek a hőségben, a magról vetett barack bőven terem ilyenkor is. Sokszor csak a véletlen hozza úgy, hogy lesz ilyen fád, például egy elejtett vagy lehullott magból nő ki, de tudatosan is ültethetsz. Sokan azt mondják, hogy a magról ültetett őszibarackfa sokkal ellenállóbb az időjárással és a betegségekkel szemben, és bőségesebben terem, mint az üzletekben kapható oltványok. De hogyan érdemes nekifogni? Egy Facebook csoportban egy asszony elárulta a titkot.

Closeup,Hand,Of,Person,Holding,Abundance,Soil,With,Young,Plant
Sok örömet tud adni a magról nevelt őszibarackfa. Fotó: MintraTH /  Shutterstock

A csíráztatással kezdd

Első körben érdemes a magokat félretenni, majd egy kicsit megroppantani őket, hogy könnyebb legyen a csírázás (ezt fogóval vagy satuval is megoldhatod). Utána áztasd a magot két napig annyi vízben, amennyi ellepi. Tölts meg egy kisebb virágcserepet komposzttal, vesd el bele a magot, és takard le a cserepet fóliával, hogy párás legyen a környezet. A komposztot folyamatosan tartsd nedvesen a mag körül. Tartsd a cserepet meleg helyen, majd ha kikelt a növényke, tedd az ablakba, hogy kapjon elég fényt. 

Ültesd át, ha már kibújt

Ha már kikelt a magonc, érdemes a kis fát egy nagyobb cserépbe átültetni, és bőségesen adni neki kerti földdel kevert, tápanyagban gazdag virágföldet. Egész télen öntözd, tartsd nedvesen alatta a földet. 

Jobb, ha egy évet cserépben tölt

Tavasszal már akár ki is ültetheted a kis fácskát, de ha biztosra szeretnél menni, akkor egy évig neveld cserépben, így van ideje megerősödni, mielőtt a végső helyére kerülne. Persze amint elmúlnak a fagyok, cserepestül kiteheted a kert egy félárnyékos részére, de télre érdemes visszavinni a lakásba. A következő évben pedig már ki is ültetheted, és három év múlva már pár szem saját termésed lehet is rajta.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek