Létrehozva: 2024.07.29.

Ültess újra augusztusban: ezek a növények szépen teremnek ősszel a veteményesben

Kezdenek kiürülni a konyhakertben az ágyások, de októberig még rengeteg idő van. Mutatjuk, mit érdemes ültetni, hogy egészen a fagyokig legyen friss zöldséged!

Még javában tart a nyár, terem a paradicsom, a paprika, de egy-két ágyás már kiürült. Érdemes ezekbe még ültetni, hiszen vannak olyan rövid termesztési idejű zöldségek, amelyek októberig még bőséges termést hozhatnak. Mutatjuk, mit érdemes most vetni az üres ágyásokba!

A,Row,Of,Red,Beet,Leaves,On,A,Garden,Bed.
A cékla tökéletesen alkalmas másodvetésre! Fotó: feofra / Shutterstock

Céklából sose elég

Ezt az egészséges zöldséget nemcsak savanyítani lehet, készülhet belőle saláta, főétel, köret és még szendvicskrém is. Ha most vetsz néhány sort, őszig bőven megnőnek a gumók, és mivel könnyű tárolni, egész télen lesz mihez nyúlni. Fontos, hogy az ágyást alaposan készítsd elő, legyen gyommentes, és ne feledkezz meg a bőséges öntözésről!

Jöhet az uborka!

Bár még a tavaszi vetésűek is teremnek, azért mostanra a tövek kezdenek kifáradni, ha van sok szabad hely a kertedben, érdemes ültetni pár tövet, hiszen télire ezeket a legjobb elrakni. Válassz fürtös, elrakásra való fajtákat. Mivel nyár van, rengeteg vízre lesz szükségük, de megéri, mert még ősszel is friss, finom uborkákat szüretelhetsz, és téli eltevésre is marad bőségesen.

Hüvelyeseket is vethetsz még

Bár zöldborsót mindenki tavasszal vet, még ilyenkor is érdemes, de csakis rövid tenyészidejű fajtákat. Arra készülj fel, hogy a tavaszihoz képest kevesebb lesz a termés, és kisebbek lesznek a hüvelyek, de ha van sok felesleges hely a konyhakertedben, érdemes borsót vetni augusztusban is, hiszen a friss zöldborsónál nincs finomabb. Vethetsz zöldbabot is, de ilyenkor érdemes zöldhüvelyű fajtát választani, az nem lesz szálkás. 

A téli retek igazi kincs

Még bőven beérik a kicsi piros hónapos retek, hiszen magvetéstől számítva 6 héten belül fogyasztható. Ha lehet, augusztus első harmadában kerüljön földbe. A fekete retek ideje is most van. Ez a zöldség nemcsak finom, de nagyon egészséges is, hiszen rengeteg benne a vitamin, magas az ásványianyag-tartalma, és segít, ha emésztési problémákkal küzd valaki. Emellett a torokfájást is enyhíti. Őszre pont szedhető, ha most veted el a magjait.

Még csemegekukoricád is lehet

Bőven megnő, és termést is hoz a fagyokig, érdemes pár sort vetni az üres ágyásokban. Mivel nedves talaj kell neki a fejlődéshez, a nyári nagy melegben jobban kell figyelni az öntözésre. 

Zöld leveles növények is megteremnek még

Ha most vetsz sóskát és spenótot, akkor egészen a fagyokig folyamatosan tudtok majd szüretelni róla. Tápanyagban gazdag földbe kell vetni, spenótból pedig érdemes az új-zélandi fajtát választani; a magyar spenót lehet, hogy felmagzik ősszel. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek